Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Socioekonomisk status

Socioekonomisk status eller bakgrund är egentligen inte en av diskrimineringsgrunderna, men inom idrottsrörelsen och så även inom Svensk Simidrott vet vi att det är något som påverkar möjligheten att delta i våra verksamheter.

Under 2020 arbetade Svensk Simidrott med att ta fram verktyg och material för att öka möjligheten för personer med socioekonomisk utsatthet att kunna delta i våra verksamheter. Det handlar till exempel om hur föreningarna kan tänka när det gäller medlems- och terminsavgifter.

En del av arbetet kring socioekonomiska faktorer har mynnat ut i ett samarbete med barnrättsorganisationen Majblomman Länk till annan webbplats.. Majblomman har en lång och gedigen erfarenhet av att arbeta med barn som lever i fattigdom. Majblomman delar varje år ut miljontals kronor i ekonomiskt stöd till barns fritidsaktiviteter. Det kan handla om medlemskap i föreningar, kostnader för lägervistelser eller utrustning som krävs. I vårt samarbete har vi tillsammans valt att belysa simkunnigheten för barn och ungdomar. Vårt simmärke Vattenprovet har, varje år samma färg som Majblomman. För varje sålt märke går 10kr till Majblomman.

märke i form av en vattendroppe i orange, rosa och gult. 

TIPS! Svensk Simidrott har sammanställt en lista med tips till föreningar för att minska avgifter för medlemmar. Listan finner du här. Pdf, 242.3 kB.

Publicerad: 2022-10-17

Senast uppdaterad: 2022-10-25

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -