Material och länkar
Nedan finner du tips och material där du kan lära dig mer och får tips hur du och din förening kan arbeta med en trygg och inkluderande idrott.
Trygg och inkluderande idrott
- Trygg och inkluderande idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Kunskapswebben riktar sig till föreningar och förbund. Hur de kan arbeta för en trygg och inkluderande idrott.
- Centrum för idrottsforskning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - Centrum för idrottsforskning har i uppdrag att initiera, stödja och informera om idrottsforskning. CIF ansvarar även för uppföljning av statens idrottsstöd. Här kan du bland annat hitta forskning kopplat till jämställdhet, inkludering och trygghet.
- Locker Room Talk Sverige Öppnas i nytt fönster. är en ideell organisation som arbetar med jämställdhet och schyssta attityder mot snacket i omklädningsrummet i ett förebyggande syfte. Deras utbildare kommer till er förening. Deras idé går ut på att hålla utbildning för killar en gång i veckan, 30 minuter innan träningen under åtta veckor.
- Forskningsrapporter Öppnas i nytt fönster. - RF har sammanställt de forskningsrapporter som finns om jämställdhet inom idrotten.
- Rädda barnen Öppnas i nytt fönster. är en global barnrättsorganisation som funnits sedan 1919. Vi kämpar för barns rätt att överleva, utvecklas och växa upp i trygghet och vi finns i över 120 länder, inklusive Sverige. Vi är politiskt och religiöst obundna och har FN:s konvention om barnets rättigheter, Barnkonventionen, som grund i allt vårt arbet
Kön
- Idrottsrörelsen och jämställdhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - RF har sammanställd bra information, förskningsrapport och tips för arbete med jämställdhet.
- MÄN Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.arbetar för jämställdhet och mot mäns våld. "Vi utgår från en feministisk syn på världen och tanken att vi behöver förändra destruktiva manlighetsnormer för att stoppa våldet. Vi vill att fler män och killar ska engagera sig för jämställdhet och att fler män och killar tar ett större ansvar för omsorgen. Vår vision är en jämställd värld utan våld."
- Make Equal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.är en stiftelse som jobbar med metoder och verktyg för praktiskt jämlikhetsarbete. De har bland annat tagit fram materialet
- Fifty-fifty Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Webbutbildningen Fifty/Fifty riktar sig till förenings- och förbundsstyrelser och är öppen och kostnadsfri att genomföra för alla idrottsföreningar och idrottsförbund i landet. Syftet med utbildningen är att du och din förening ska få mer kunskap om varför det är viktigt att jobba med jämställdhet och vilka vinster det ger både föreningen och individerna
Socioekonomisk status
- Majblomman Öppnas i nytt fönster. arbetar för att motverka barnfattigdomen i Sverige. Genom att dela ut ekonomiskt stöd, påverka beslut och finansiera forskning ger vi barn i Sverige.
Sexuell läggning och könsöverskridande identitet eller uttryck
- RFSL Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter, är en ideell organisation som grundades 1950. RFSL:s målsättning är att samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter ska gälla för hbtqi-personer som för alla andra i samhället.
Etnisk tillhörighet
- Välkommen till Svensk Simidrott. Pdf, 3.6 MB, öppnas i nytt fönster.En folder som enkelt berättar om Svensk Simidrott, vikten av simkunnighet, föreningslivet och vad som händer i simhallen. Foldern är översatt till sex olika språk, persiska, arabiska, dari, tingrinja, somaliska och engelska. Du kan skriva ut hela foldern, eller välja den sida med det språk du vill ha. Vill du beställa foldern maila till utbildning@svensksimidrott.se
- Integrationsfrämjande simundervisning Pdf, 1.2 MB, öppnas i nytt fönster.. Svensk Simidrott har tillsammans med Swim in Sweden tagit fram denna handbok med konkreta tips som riktar sig till föreningar som bedriver simundervisning eller simidrottsverksamhet, och som har ett intresse av integrationsfrämjande verksamhet. Handboken syftar till att göra det lättare för föreningar att starta upp och komma igång med att driva denna typ av verksamhet på ett bättre sätt. Den huvudsakliga målgrupp som handboken vänder sig till är nyanlända och personer med utländsk bakgrund som inte är uppväxta i en kultur där det är vanligt att lära sig simma
- Idrott en bra start i livet, Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. broschyr från Riksidrottsförbundet som kortfattat beskriver den svenska idrottsrörelsen på nio olika språk
- Till dig som möter människor på flykt Öppnas i nytt fönster. är en broschyr som Rädda Barnen, Röda Korset och Svenska Kyrkan tagit fram. Den är gratis och går att beställa hos Svenska Kyrkan.
- Samlade tips från Rädda barnen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. till dig som möter nyanlända barn
Funktionsnedsättning
- Den valbara modulen “Inkluderande ledarskap för att möta idrottare med en NPF" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är framtagen av RF-SISU tillsammans med Attention.
- Den andra valbara modulen "Inkluderande ledarskap för att möte idrottare med funktionsnedsättning" Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är gjord tillsammans med Parasportförbundet. Båda delarna finns även som gratis webbutbildning.
Webbföreläsningar
På AquaTV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns två webbföreläsning, en om rekrytering och uppstart av parasim med Mikeal Fredriksson samt en webbföreläsning om klassning av parasimmare med Kajsa Hasselström Schmidt & Mikael Fredriksson. Föreläsningarna är gratis, men du behöver registrera dig för att vi ska kunna se vilka som tagit del av föreläsningen.
Publicerad: 2022-10-18
Senast uppdaterad: 2023-10-21
- Pahlén -
- Malmsten -
- Arena -