Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Våra simidrotter

Inom Svensk Simidrott finns fem härliga simidrotter; simning, simhopp, konstsim, vattenpolo och öppet vatten. Mastersverksamhet är egentligen ingen egen simidrott, utan är verksamhet för äldre som vill hålla igång och träna och tävla inom sin idrott även när de blivit äldre.

Simning är den av våra simidrotter som har flest utövare. Inom simningen finns fyra simsätt; fjärilsim, ryggsim, bröstsim och frisim. Man kan även simma alla dessa fyra simsätt efter varandra och då kallas det medley.

Simhopp är en idrott där utövaren hoppar från en höjd och utför olika akrobatiska övningar i luften och landar sedan i vattnet. I tävlingssammanhang delas simhopp upp i svikthopp, 1 meter och 3 meter, samt höga hopp, 5 - 10 meter. Synkroniserad parhoppning är ytterligare en tävlingsgren som kan utföras både från svikt och höga hopp.

Konstsim är idrotten där utövaren, både med och utan musik, utför olika figurer och formationer i solo, par, lag och kombination. Dessa figurer utförs både över, i och under vattenytan och målet är att utföra momenten så högt och stabilt som möjligt. En tävling består dels av en teknisk del, dels av en fri del. Den fria delen består av ett musikprogram som kan simmas antingen som solo (en person), par (två personer), lag (fyra till åtta personer) eller kombination (fyra till tio personer).

Vattenpolo är simidrottens lagsport där simning och handboll kombineras. Sporten har sitt ursprung i England där många vattensporter växte fram på 1860-och 1870-talen. Det är även den äldsta olympiska lagsporten och var med för första gången år 1900 i Paris. Damerna var med i OS för första gången år 2000 i Sydney.

Med simning i öppet vatten menas tävling eller motionslopp som arrangeras i älvar, åar, sjö, hav eller kanaler. I Sverige arrangeras årligen ett 40-tal tävlingar där sträckorna varierar allt från några hundra meter till 42 kilometer. Arrangemangen har oftast både en tävlingsklass och en motionsklass.

Masters är en tävlingsform för alla som har fyllt 20 år. Internationellt är gränsen 25 år, men Sverige och många andra länder finns en Pre-Masters klass 20-24 år. Du behöver inte ha tidigare erfarenhet av simidrott för att delta i masters. Förutom att masters handlar om ett sätt att hålla sig frisk, stark och hälsosam så innebär det en gemenskap som överskrider både åldrar, ambitioner, målsättningar och landsgränser.