Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Ledarrekrytering

En utmaning som föreningar ofta eller alltid stöter på är bristen på ledare. Det är vanligt förekommande att föreningarna har svårt för att rekrytera ledare, och ännu svårare att behålla ledare. Här hittar ni en del information, material och tips som kan vara er till hjälp.


Rekryteringstips

Ledarrekrytering är en ständigt aktuell fråga som många brottas med. Här följer några tips som kan var bra att tänka på i rekryteringsprocessen:

1. Börja tidigt! Det kan ibland ta tid att hitta personer med rätt kompetens för uppdraget så påbörja gärna rekryteringsarbetet innan behov uppstår.

2. Skapa kontakt. Prata med olika personer och gör det ofta, exempelvis varje gång du är i simhallen. Lär känna så många personer som möjligt för att få kännedom om vilka kompetenser de har och hur de skulle kunna hjälpa till i föreningen.

3. Våga fråga och fråga igen. Ställ frågan till alla du anser skulle kunna passa för uppdraget och låt personen själv svara på om det är intressant och möjligt eller ej. Ibland kommer ett ja från oväntat håll!

4. Känn till ledaruppdragen. Ha koll på vilka uppdrag som finns och vad de innebär så du kan berätta det för personerna du pratar med.

5. Anpassa uppdraget. Ta reda på om det är möjligt att förändra och påverka ledaruppdraget utifrån eventuella önskemål.

6. Introduktion och överlämning. En viktig del i att skapa goda förutsättningar för nya ledare är att det finns en plan för hur introduktionen ska gå till och att aktuellt material och information är förberett för att kunna överlämnas.

7. Representation. Fundera på vad ni kan göra för att öka jämställdhet och mångfald i föreningen. Hur kan ni arbeta för att rekrytera ledare med olika bakgrund och olika kompetenser?

Fler tips om ledarrekrytering

Föreläsning om ledarrekrytering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Rekrytera och behålla ledare Pdf, 767.6 kB.

Forskningsrapport om värdet av det ideella arbetet Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

Lärgruppsmaterial

Ledarrekrytering Word, 977.4 kB.

Behålla ledare Word, 630 kB.

Publicerad: 2022-10-21

Senast uppdaterad: 2023-10-06

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -