Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Idrottsrörelsens terrorberedskap

Riksidrottsförbundet, MSB och Polismyndigheten tillsammans i en särskild satsning utveckla arbetet med att förebygga och försvåra för terrorattacker mot idrottsevenemang.

Under de kommande två åren intensifieras arbetet mot terrorism, och andra hot om allvarliga angrepp i samband med idrottsevenemang genom ett samverkansprojekt mellan Riksidrottsförbundet, MSB och Polismyndigheten.

Sedan 2010 råder en förhöjd terrorhotnivå i Sverige. I dagsläget finns inget som tyder på att terrorhotnivån kommer att förändras inom de närmaste åren. Sannolikheten för att drabbas av ett terrorattentat är mycket låg, men konsekvenserna kan bli mycket allvarliga. Idrottsevenemang är ett av många potentiella mål.

När många människor samlas på en liten yta under en förannonserad tid är det alltid viktigt att vi är noggranna med säkerhetsarbetet – oavsett om det handlar om arenaidrotter eller mer öppna evenemang som orientering, skid- eller golftävlingar. Att förebygga och försvåra denna typ av attentat kräver kunskap och säkerhetsmedvetenhet hos arrangören och samverkan mellan flera parter.

Utbildning i terrorberedskap

Som ett led i samarbetet mellan RF, MSB och Polisen hölls under november och december 2019 fyra utbildningstillfällen i ämnet Idrottsrörelsens terrorberedskap.

Dokumentation från utbildningen

RF:s inledande del på Idrottsrörelsens terrorberedskap Pdf, 2.1 MB, öppnas i nytt fönster.

RF:s avslutande del på Idrottsrörelsens terrorberedskap Pdf, 848.1 kB, öppnas i nytt fönster.

MSB och Polisens del på Idrottsrörelsens terrorberedskap Pdf, 3.5 MB, öppnas i nytt fönster.

Webbutbildning i terrorberedskap

Här hittar du webbutbildning i idrottsrörelsens terrorberedskap Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill beställa foldrar med inloggningskoder eller har frågor kring utbildningsmaterial, vänligen kontakta carl-johan.thorell@rfsisu.se. Materialet är kostnadsfritt.

Publicerad: 2022-07-04

Senast uppdaterad: 2022-11-22

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -