Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Fun Maps

Vad är det egentligen som gör att barn och unga tycker det är roligt med simidrott? Det är en fråga som vi gärna vill fördjupa oss i.

Tillsammans med forskaren Amanda J. Visek från George Washington University och forskare från Högskolan i Halmstad genomför Svensk Simidrott just nu en studie för att ta reda på vad barn inom vår verksamhet tycker är kul med sitt idrottande. Resultaten kommer publiceras i vetenskapliga artiklar och framförallt så kommer resultaten användas för att fortsätta utveckla vår verksamhet, med målsättningen att så många som möjligt ska vilja stanna kvar hos oss länge.

Under 2023 och 2024 har data samlats in ute i föreningar med barn och unga inom simhopp, konstsim, simning och vattenpolo runt om i landet. I den första fasen samlade forskarteamet in alla idéer om vad som är kul med simidrott. Totalt har 368 barn i åldern 10-19 år svarat på frågan om vad som är kul med deras idrott. Barnen har tillsammans skrivit ner 2515 faktorer som de tycker gör idrotten rolig.

Svaren från den inledande barinstormingprocessen har analyserats och utgör underlaget för de avslutande delarna av studien. Målsättningen är att kunna presentera ett slutligt resultat med vad som barn och unga inom Svensk Simidrott tycker är kul under hösten 2025.

Just nu

De två avslutande delarna av studien består av kategorisering och rangordning av det som barnen svarat är kul. Dessa två delar pågår parallellt. Barn i åldern 10-19 år genomför rangordningen och målet är att 600 barn totalt ska besvara denna del av studien. Målantalalet för simning är uppfyllt och endast ett fåtal återstår inom konstsim, simhopp och vattenpolo. Denna del av studien förväntas avslutas inom kort.

Kategoriseringen av faktorerna som barnen tycker är kul genomförs med hjälp av ledare och tränare från föreningar och distrikt inom Svensk Simidrott. Målsättningen är att 250 personer ska delta i kategoriseringen. Det saknas i dagsläget cirka 150 svar. Hör gärna av dig om du är ledare och ännu ej deltagit i studien för att få information om hur du kan bidra till studien.

Kontakt

Vill du veta mer om studien? Kontakta: johanna.stenberg@svensksimidrott.se

Publicerad: 2024-02-28

Senast uppdaterad: 2025-01-26

Kontakt

Johanna Stenberg

Projektledare

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -