Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Frågor & svar om registerutdrag

flicka som tittar ut genom regnigt fönster

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha direkt och regelbunden kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen. I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån.

Mer om registerutdraget finns att läsa i materialet “Skapa trygga idrottsmiljöer” Pdf, 4.1 MB, öppnas i nytt fönster..

Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lathund för Förbund om hantering av registerutdrag Pdf, 68.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Lathund för idrottsföreningar om hantering av registerutdrag Pdf, 68.4 kB, öppnas i nytt fönster.

Riksidrottsmötet 2019 tog beslut om att föreningar ska begära begränsat registerutdrag ur belastningsregistret för den som anställs, har uppdrag i föreningen och där har direkt och regelbunden kontakt med barn. Beslutet trädde i kraft den 1 januari 2020. Registerutdrag ska alltid ske vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen.

Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag. Frågor och svar om registerutdrag (RF) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Läs mer om RF:s arbete med Trygg idrott Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-07-04

Senast uppdaterad: 2022-12-14

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -