Gå till innehåll
Vattenpolo

Poolkampen

Poolkampen

Poolkampen är vattenpolons barn- och ungdomsverksamhet. Barnen tränar, tar märken, leker och spelar turneringar med de andra föreningarna i regionen. Det enda som krävs för att börja är att barnen är simkunniga, det vill säga kunna falla i vattnet, få huvudet under ytan och därefter simma 200 meter varav 50 meter på rygg. Poolkampen hjälper föreningen med alla de saker som krävs för en fungerande verksamhet så som kursplaner, turneringsspel, rekrytering av nya medlemmar samt att bibehålla befintliga medlemmar.

Turneringar och matcher

Tävlingsformen i Poolkampen kallas för just Poolkamp. Under en Poolkamp samlas lagen i regionen för att visa upp vad de kan under matcher och utmaningar. I den yngsta åldersklassen, 10 år & yngre, har lagen 5 spelare på plan och i den äldsta åldersklassen har de 4st. Reglerna i de båda klasserna är anpassade efter barnens utveckling och matcherna leds av en spelledare som hjälper och förklarar regler och beslut för spelarna snarare än dömer. Under utmaningarna ska laget tillsammans klara så många längder, passar och skott som möjligt. En poolkamp tar 4h att genomföra och består av utmaningar varvat med korta matcher. Läs mer om turneringen Poolkamp Öppnas i nytt fönster..

Träningsupplägg

För att förenkla för tränare och föreningar har Poolkampen tagit fram kursplaner för sex terminer. Kopplat till kursplanerna finns det totalt 8st vattenpolomärken som fungerar som morot för barn och tränare och även som avstämning för att se vilka som är redo för nästa steg i kursplanen.

Spelplan och utrymme

Svenska Simförbundet har tillsammans med Malmsten AB utvecklat en spelplan för Poolkampen som ingår i startpaketet för Poolkampen. Planen är speciellt utformad både för åldersgruppen i Poolkampen och för att kunna användas samtidigt som det pågår annan verksamhet i bassängen.

  • Spelplan 12,5x7,5m i en 25x12,5m bassäng. Spelplanen är tillverkad i samma material som används i flytleksaker.
  • Planen tar högst fem minuter att lägga i och kan användas i alla typer av bassänger. Vid träning får det plats ca 15 barn på planen.
  • Små mål anpassade för barn. Målen kan även läggas i fristående för användning av allmänheten och är gjorda för att tåla att klättras på.
  • Samtidigt som vattenpoloträningen finns det gott om plats för övrig verksamhet t ex simskola, simhopp, allmänhetsbad eller simträning.

Har ni inte tillgång till en Poolkampen plan?

Ingen fara det går fortfarande att ha vattenpoloverksamhet. Under Mer för fler Öppnas i nytt fönster. och Övningsbank simdrott finns till exmpel massor av tips på övningar, upplägg och vad ni kan använda som mål om ni saknar vattenpolomål eller en Poolkampsplan. Hos Svensk Simidrott finns också en Poolkampen-plan att låna för att prova på att ha vattenpolo. Kontakta Stefan Keisu som är verksamhetsansvarig för vattenpolo för mer information.

Att komma igång!

När föreningen bestämmer sig för att starta en Poolkampengrupp så är det enkelt att komma igång. Det finns hjälp med utbildning, utrustning och kunskap:

Utrymme
För att få plats med en grupp behövs det 12,5 x 7,5m bassängyta 40-60 minuter per vecka på en tid lämplig för 8 till 12-åringar. Termin ett bör träningen ske i grund bassäng men därefter ska det helst vara djupt.

Utbildning
Stöd från utvecklingskonsulenter Öppnas i nytt fönster. och personer från andra föreningar med vattenpolo gör att verksamheten snabbt kan komma igång. Det krävs inga förkunskaper utan bara intresse och engagemang. Samtliga ledare och tränare inom Svensk Simidrott behöver gå SISUs Grundutbildning för tränare. Vill ni sedan lära er mer om vattenpolo arrangeras tränarutbildningar i vattenpolo av Svensk Simidrott. Du kan läsa mer om utbildningarna här. För att utbildningarna finns även utbildningsstöd. Öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2022-10-19

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -