Gå till innehåll
Simhopp

OM

S

Simhopp är en vattenidrott där utövaren hoppar från en höjd och utför olika akrobatiska övningar i luften och landar sedan i vattnet. De olika hoppen som kan utföras är hopp på fötterna, dyk, volter och skruvar.

I tävlingssammanhang delas simhopp upp i svikthopp, 1 meter och 3 meter, samt höga hopp, 5 - 10 meter. Synkroniserad parhoppning är ytterligare en tävlingsgren som kan utföras både från svikt och höga hopp. Hopparna tävlar då två och två och utför samma hopp samtidigt från samma höjd. Sitter man som publik parallellt med hopparna ska det se ut som om bara en hoppare är i luften istället för två. 

Simhopp är en bedömningssport, vilket innebär att de tävlande får poäng på sina hopp av en domarpanel. Under de flesta individuella tävlingar används fem domare och vid internationella mästerskap är domarantalet sju. Vid tävlingar i synkroniserad parhoppning utökas domarantalet till sju respektive nio domare. Mindre tävlingar kan genomföras med tre domare.

Simhopp är till för alla!

Grundkraven är att den som vill börja med simhopp har en viss vattenvana och kan simma 25 meter. I början bedrivs träningen från kant och lägre höjder för att sedan stegras successivt.

Publicerad: 2022-07-14

Senast uppdaterad: 2024-01-16

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -