Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Tränarkonferensen 2024

13 september 2024 – 15 september 2024

Göteborg, Sverige

Varmt välkomna till Tränarkonferensen 2024, den 13-15 september i Göteborg!

Under helgen kommer det bland annat att bjudas på inspirerande föreläsningar inom samtliga simidrotter.

TRYCK HÄR FÖR ATT ANMÄLA DIG! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

Notera att anmälan stänger 31 juli!

 

ANMÄL DIG HÄR REDAN IDAG! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

FRÅGOR? Kontakta utbildning@svensksimidrott.se

 

Nytt för 2024 är att Para för första gången kommer att ha ett eget spår, något som vi är mycket glada över och som förhoppningsvis kommer att locka ännu fler ledare och tränare till konferensen.

 

HÄR hittar ni ett uppdaterat preliminärt program för konferenshelgen. Pdf, 228.1 kB, öppnas i nytt fönster.

 

För att se och läsa mer om vilka föreläsare som, bland andra, kommer till just DIN simidrott kan du scrolla nedåt på sidan eller klicka dig vidare direkt via länkarna nedan.

 

SIMNING KONSTSIM PARA SIMHOPP VATTENPOLO SIMUNDERVISNING GEMENSAMT

Simning

Tom Vandenbogaerde

 

Med nästan 20 års erfarenhet inom elitidrotten kommer Tom Vandenbogaerde till Göteborg för att prata om hur man maximerar atleternas prestationer för att prestera så bra som det bara går. Han har bland annat verkat som fysiolog på såväl "Australian Institute Of Sport" som "Swimming Australia", som är det högst styrande organet för tävlingssimning i Australien.

 

 

Mästerskapsåterkoppling & analys

 

Vi kommer att få ta del av mästerskapstränarnas reflektioner, erfarenheter och samlade analyser från den senaste tidens intensiva internationella tävlande.

 

 

Konstsim

Tony Irving

 

Tony Irving är den karismatiske juryordföranden i TV som med sin brittiska accent blivit en folkkär profil.

Dansen är och har varit en stor del av Tonys liv. Tony har tävlat i dans i tjugo år, men har även intagit rollen som domare och kommentator. Han har även drivit dansskola och undervisar i dans. Tony brinner för att undervisa, föreläsa och inspirera.

 

Under helgen kommer Tony att bjuda på "Dans, uttryck & utveckling: En integrerad workshop för konstsimtränare", designad för att ge konstsimtränare verktyg att inspirera och utveckla sina atleter på alla nivåer. Under denna intensiva tvåtimmarssession kommer vi att utforska hur kroppskännedom, uttrycksfullhet och pedagogiska strategier som metafrågor kan integreras i träningen för att skapa en mer helhetssyn på träning och personlig utveckling.

 

 

Freja Jernstig & Emma Lindblom

 

Freja Jernstig är Leg. psykolog och idrottspsykologisk rådgivare för RF elitstöd. Emma Lindblom är dietist och idrottsnutritionist, och jobbar på Riksidrottsförbundets elitidrottsavdelning där hon hjälper elitidrottare att äta så att de mår bra och kan prestera i sin idrott. Hon är även dietist för Svenska Paralympiska Kommittén och Runner's Worlds kostexpert. Tillsammans kommer de båda hålla föreläsningen och workshopen "den hållbara idrotten", som handlar om ett hållbart idrottande och ledarskap med fokus på idrottsnutrition och psykologi.

 

 

Elisabeth Irving

 

Elisabeth är en kanadensisk föredetta konstsimmare på elitnivå. Efter det att hon lade av med sin aktiva karriär gav hon sig in i gymnastikens värld där hon upptäckte en stor skillnad i hur lyft lärs ut i vatten kontra på land. Nuförtiden använder hon sin kunskap inom akrobatiken för att lära tränare, ledare och simmare hur man utför ännu bättre lyft, använder bättre teknik samt hur man framgångsrikt kan ta lyft från land ner i vattnet.

 

 

Mästerskapsåterkoppling & analys

 

Vi kommer att få ta del av mästerskapstränarnas reflektioner, erfarenheter och samlade analyser från den senaste tidens intensiva internationella tävlande.

 

 

 

Para

Ruth Smith & Lyn O'Brien

 

Direkt via länk från andra sidan jordklotet, närmare bestämt Australien, kommer vi få chansen att lyssna till Ruth Smith och Lyn O'Brien som tillsammans jobbar med siminlärning för de med behov av extra stöd och utmanande beteende.

 

 

Lisa Hegmegi

 

Kommer för att berätta om sina erfarenheter och sin verksamhet i Jönköpings Simsällskap.

 

 

Tilda Persson

 

Kommer för att berätta om sin tid som Eldsjäl och hennes projekt. Projektet i sin tur handlar om att fördela vinstpengar jämnt mellan frisksimmare och parasimmare.

 

 

Annika Edin

 

Kommer från Sundsvalls Simsällskap, och kommer till Göteborg för att berätta om processen och sammanslagningen av Solens IF och Sundsvalls Simsällskap som tillsammans utvecklat en Parasimsektion.

 

 

Filippa Fridh

 

Från Kristianstads SLS kommer Filippa Fridh för att berätta om hennes arbete med uppstarten av paraverksamhet samt rekrytering av simmarei sin hemmaklubb.

 

 

Fredrik Lundin

 

Kommer för att presentera sig själv och dela med sig av sina reflektioner som nybliven förbundskapten för Paralandslaget. Under helgen kommer Fredrik också prata om sommarens Paralympics som avslutats tätt inpå tränarkonferensen.

 

 

Kerstin, Annika & Lars

 

Trion kommer för att berätta om "Hela Para-Sverige" simmar med statistik och goda exempel.

 

 

Lillian Johansson

 

Kommer för att dela med sig av erfarenheterna från universitetskursen hon läst på ämnet Paraidrott.

 

 

Simhopp

Jen Leeming

 

Jen är förbundskapten för Skottland och juniorlandslaget i Storbritannien samt tränare för Jamaica. Hon är en av de mest framstående ledarna inom simhopp. Efter att ha avslutat sin egen simhoppskarriär, har Jen sedan 2002 tränat hoppare på den allra högsta nivån, inklusive stjärnor som James Heatly och Grace Reid.

 

Jen kommer att dela med sig av sin inspirerande resa som tränare och hur hon balanserar sin ledarroll med att vara fyrabarnsmamma. Hon kommer också berätta om sina strategier för att utveckla hoppare i olika åldrar och på olika nivåer samt hur hon skapar trygga, utvecklande och hållbara idrottsmiljöer.

 

 

Freja Jernstig & Emma Lindblom

 

Freja Jernstig är Leg. psykolog och idrottspsykologisk rådgivare för RF elitstöd. Emma Lindblom är dietist och idrottsnutritionist, och jobbar på Riksidrottsförbundets elitidrottsavdelning där hon hjälper elitidrottare att äta så att de mår bra och kan prestera i sin idrott. Hon är även dietist för Svenska Paralympiska Kommittén och Runner's Worlds kostexpert. Tillsammans kommer de båda hålla föreläsningen och workshopen "den hållbara idrotten", som handlar om ett hållbart idrottande och ledarskap med fokus på idrottsnutrition och psykologi.

 

 

Mästerskapsåterkoppling & analys

 

Vi kommer att få ta del av mästerskapstränarnas reflektioner, erfarenheter och samlade analyser från den senaste tidens intensiva internationella tävlande.

 

 

Vattenpolo

Evangelos Doudesis

 

Efter en spelarkarriär på hög nivå i både Grekland och Nederländerna sadlade Evangelos om till tränarrollen i mitten av 2010-talet när han tog över damlaget i Polar Bears Ede i Nederländerna. Ett par år senare fick han chansen att ta över Nederländernas U20-landslag och avancerade sedan vidare som assisterande tränare för seniorlandslaget och år 2021 fick han chansen att ta huvudansvaret. Sedan dess har de visat på en fin utveckling, tagit sig till den absoluta toppen av den internationella damvattenpolon och tagit både EM-guld (2024), VM-guld (2023) och VM-brons (2022). Till sommarens olympiska spel i Paris går man in som en av förhandsfavoriterna med Doudesis på tränarbänken.

 

Under helgen i Göteborg planeras Evangelos ha två sessioner:

 

1. Att coacha på den högsta nivån. Evangelos delar med sig av sin resa som tränare fram till idag när han är coach för Nederländernas damlandslag, med vilka han bland annat vunnit VM-guld. Under föreläsningen kommer han också prata om spelmässiga trender inom vattenpolon och även dela med sig av spaningar från det nyligen avslutade OS 2024 i Paris. Han kommer även prata om hur de arbetar med att förbereda sig inför matcher när det kommer till scouting av motståndare och statistisk analys.

 

2. FUN-damental. Den andra föreläsningen kommer att handla om spelarutveckling med fokus på hur man arbetar med att utveckla unga spelare. Hur kan man på bästa sätt kombinera passion och det som är roligt med hårt arbete och teknikövningar? Passet kommer genomföras både teoretiskt och med en praktisk del på bassängkanten.

 

 

Göran Kenttä

 

Göran är idag forskare och undervisande på GIH i Stockholm, inom ämnesområdet idrottspsykologi med huvudsaklig inriktning på träningsprocessen ur ett stress- och återhämtningsperspektiv. Idag är han också kompetensansvarig för det idrottspsykologiska ämnesområdet inom RF. Göran har även läng funnits med som idrottspsykolog kopplat till det svenska seniorlndslaget i simning.

 

Göran kommer redogöra för grundläggande idrottspsykologi med fokus riktat på att prestera och må bra, både som individ och i lag, genom att ge dig som tränare kunskap och verktyg för att kunna stötta dina spelare på bästa sätt. Han kommer även att dela med sig av både forskning, erfarenheter och tips gällande ett långsiktigt och hållbart ledarskap.

 

 

Simundervisning

Jonas Enevoldsen

 

Jonas will give an insight into how Hovedstadens Svømmeklub works with recruitment, onboarding, internal training and external education of coaches and assistant coaches. In addition, Jonas will explain how pool deck managers and coach developers develop coaches on a weekly basis.

 

Jonas is head of the swim school in the Hovedstadens Svømmeklub, the biggest swim club in Denmark with more than 12.000 members. His main task is to lead and develop the swim school. Jonas is the leader of about 300 part time coaches and six full time employees.

 

 

Summaya Mughal

 

Arbetar som programledare för brittiska BBC. Nyligen tog hon sig an utmaningen att lära sig simma på åtta veckor, något som dokumenterades i "BBC Podcast" under namnet "Brown Gal Can't Swim". Förutom att själv lära sig simma så vill hon med utmaningen belysa de problem som finns hos kvinnor i södra Asien, och hur sannolikheten att dessa kvinnor får möjligheten att lära sig simma. Till sin hjälp har hon de olympiska simmarna Rebecca Adlington och Alice Dearing, där målet för egen del har varit att simma 500 meter i öppet vatten i slutet av dessa åtta veckor.

 

 

Praktiskt pass i vattnet

 

 

Gemensamt för alla simidrotter

Max Bergander

 

Max Bergander är en föredetta fotbollsspelare på hög nivå och värdegrundsansvarig i AIK Fotboll.

Han föreläser runt om i Sverige och utomlands om just ovan med en personlig touch av egenupplevda händelser som format hans syn på varför dessa frågor är av stor vikt att arbeta aktivt med på alla platser där vi jobbar tillsammans. Föreläsningen "att bygga för framgång" är en föreläsning och workshop med förhoppning om att väcka frågor, så frön och inspirera, utan pekpinnar. Den handlar om hur vi genom att jobba med mjuka värden och ifrågasätta normer och förväntningar skapar en mer inkluderande och trygg miljö. En miljö där människor känner sig respekterade för den de är, en miljö där vi mår bra och skapar förutsättningar för att lyckas. Oavsett vad det är vi vill lyckas med. Hur machokultur och andra skadliga strukturer bromsar vår utveckling.

 

 

Martina Höök

 

Martina Höök, doktorand i idrottsvetenskap vid Mittuniversitetet Sundsvall samt anställd vid Svenska Skidförbundet. Martina föreläser om en modell för att öka kunskapen och kommunikationen mellan atleter och ledare för att skapa goda förutsättningar i idrottandet, med fokus och utgångspunkt på hur kvinnliga idrottare påverkas av sin menscykel vid träning och prestation.

 

 

Carl-Axel Hageskog

 

Håller i föreläsningen ”att bygga ledarteam i högt presterande miljöer”

Carl-Axel Hageskog är professor i idrottens ledarskap. Han har erfarenheter som landslagscoach för Sveriges tennisherrar mellan 1985 -2002, och har varit ledare vid fyra Olympiska spel. Akademiskt har Carl-Axel en examen som idrottslärare och han är en av grundarna till programmet Coaching & Sport Management vid Linnéuniversitetet.

 

 

Anders Ekstrand

 

Anders Ekstrand är psykolog och specialiserad mot prestationspsykologi. Anders är ansvarig psykolog på Sveriges Olympiska Kommite och arbetar där som resursperson för både aktiva och ledare inom Topp och Talang. Anders startade bland annat Sveriges och kanske världens första mottagning för elitidrottare med psykisk ohälsa. Han arbetar även med ledarskapsutveckling och organisationsutveckling inom näringsliv.

Anders kommer genomföra en presentation med fokus på neuropsykiatriska funktionsvariationer och vilka annorlunda krav det ställer på ledarskap. Presentationen kommer att handla om vad ADHD och autism är och vilka styrkor och vilka svårigheter som innefattas av diagnoserna. Den kommer även fokusera mycket på hur du som ledare kan coacha och skapa så bra förutsättningar som möjligt för att optimera prestation och hållbarhet för aktiva med NPF-problematik. Anders kommer även att komma med konkreta och handfasta tips för olika perioder under en säsong.

 

 

Karin Hägglund

 

Karin Hägglund är doktorand och forskar om hållbart ledarskap och hållbar tränarutveckling på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm.
Hon är f.d. elitidrottare i karate och även varit landslagstränare och ass. förbundskapten för Svenska karatelandslaget 2014–2017.

Karin kommer presentera en rykande färsk forskningsstudie kring hållbarhet i ledarskapet inom idrotten.

 

 

FUN-maps

Vad är det egentligen som gör att barn och unga tycker det är roligt med simidrott? Tillsammans med forskaren Amanda J. Visek från George Washington University och forskare från Högskolan i Halmstad genomför Svensk Simidrott just nu en studie för att ta reda på vad barn inom vår verksamhet tycker är kul med sitt idrottande.

Johanna Stenberg, projektledare för Svensk Simidrott, berättar om vår studie, vilka resultat vi fått hittills och om hur den fortsatta processen ser ut.

Information

Startdatum

Slutdatum

Plats

Göteborg, Sverige

Arrangör

Svensk Simidrott

Kategori

Utbildning & Inspiration