Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Fördelar med simning

Att simning är bra för hälsan kommer knappast som en överraskning. Men riktigt hur bra det är visste du kanske inte. En ny stor brittisk studie visar att simning inte bara gör att du mår bättre, får en fantastisk kondition och bygger styrka, utan också att det minskar risken att dö i förtid och risken för att drabbas av flera vanliga sjukdomar

En bild

De här hälsofördelarna delas med många andra motionsformer, men simningen sticker ut genom att dessutom vara väldigt skonsam och även passa många som lider av långvariga hälsoproblem. Det här gör också att simning fungerar som träningsform även långt upp i åldrarna och kan hjälpa äldre att hålla sig friska, både mentalt och fysiskt.

Lika bra som simning är för äldre är det också för yngre. Studien visar att barn som simtränar utvecklas snabbare, både socialt och kognitivt, det vill säga bland annat minne, uppmärksamhet och inlärning.

illustration statistik


Kan få effekter på folkhälsan

Resultaten av studien belyser just simningens fördelar för människor med mentala problem och problem med leder och muskler. Forskning hittills har mest fokuserat för mycket på hur motion påverkar friska personers hjärt- och kärlhälsa och för lite på dem som har dålig kondition eller andra hälsoproblem. Studien visar att motionsformer som simning har potential att innebära en stor positiv förändring i folkhälsan.

illustration livboj och platta


Är du nyfiken på att lära dig mer om simning och finslipa din teknik? De flesta av våra föreningar har kurser för vuxna, oavsett om du vill lära sig simma, eller vill finslipa på din teknik och ha kul tillsammans med andra i en grupp. Hitta en förening nära dig Öppnas i nytt fönster.

Vill du veta mer?

Ta del av rapporterna nedan från Swim England’s Swimming and
Health Commission

Publicerad: 2022-07-15

Senast uppdaterad: 2022-12-21

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -