Gå till innehåll
Simning

Utmanaren 2.0

Det ska vara roligt att tävla! Utmanaren är tävlingen där alla tävlar mot sig själva och sina egna tider. Konceptet är framtaget av Svensk Simidrott, och ska verka för att vara ett verktyg för föreningar att arrangera inspirerande, motiverande och lekfulla tävlingstillfällen för nybörjare.


Utmanaren 2.0 – Tävlingen där alla är vinnare!

Kanske är Utmanaren det första tävlingsmomentet deltagaren kommer i kontakt med, därför kan det vara viktigt att på ett lekfullt sätt introducera tävlingsmomenten för deltagaren för att på så sätt bygga upp självförtroende och lust till fortsatta tävlingsmoment.

Utmanaren genomförs i föreningsregi, tävlingen kan arrangeras under ett träningspass, internt i föreningen eller tillsammans med en eller ett par andra föreningar. Hur varje förening väljer att använda och anpassa konceptet är helt upp till föreningen, konceptet finns till som ett verktyg. Här är det alltså bara fantasin som sätter gränser!

Vad ingår i konceptet och hur kan det se ut?

Alla deltagare tävlar mot sig själva och sina egna tider. För varje distans finns det utsatta stipulationstider i nivåerna brons, silver och guld. Alla deltagare erhåller ett ark med stipulationstiderna och varje gång en nivå uppnåtts får deltagaren förslagsvis en guldstjärna som klistras på bredvid den avklarade stipulationstiden. Här kan även föreningarna välja att sätta ett eget klistermärke eller skriva den tid som deltagaren gjorde under sitt lopp.

Tävlingen är indelad i tre nivåer, gröna utmanaren, gula utmanaren samt röda utmanaren. På gröna utmanaren så tillämpas inga regelverk och ingen deltagare kan bli diskad. Däremot kan tränaren med fördel gå igenom med simmaren efteråt om de regelbrott som eventuellt uppstått. På gula och röda utmanaren tillämpas ett enklare regelverk där du endast kan diskas på uppenbara felaktigheter så som tjuvstart, fel simsätt eller inte vidrört väggen vid vändning. Till varje nivå finns det utmanarmedaljer.

I nivån gröna utmanaren erhåller deltagaren en grön medalj när 4st stipulationstider i guld har uppnåtts.

I nivån gula utmanaren erhålls den gula medaljen när 4st stipulationstider i guld samt två i brons har uppnåtts.

I den röda utmanaren erhålls en röd medalj när 5st stipulationstider i guld har uppnåtts.

Vid avslutad tävling erhåller alla deltagare ett Utmanar diplom där deras tider och vilka grenar de deltagit i kan fyllas i.

Material som finns att beställa till tävlingen Utmanaren är:

Utmanarbevis med stipulationstider
Utmanardiplom
Medalj Grön
Medalj Gul
Medalj Röd
Ark med stjärnor

Utmanaren - Instruktioner Pdf, 456.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Ladda ner Utmanarbevis med stipulationstider Pdf, 329.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Ladda ned diplomet Pdf, 310.7 kB, öppnas i nytt fönster.

Instruktioner och diplom finns även i webshopen.

Publicerad: 2022-07-04

Senast uppdaterad: 2023-11-16

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -