Gå till innehåll
Simhopp

En svensk simhoppslegend, Toivo Öhman, har lämnat oss

Sveriges genom tidernas mesta simhoppsperson har gått ur tiden. Toivo Öhman har stilla somnat in lördagen den 23 september.

Vi som har haft förmånen att få ta del av Toivos fantastiska engagemang inom den svenska idrottsrörelse och då i synnerhet simhoppning känner en stor saknad men också en stor ära att ha fått varit med på delar av den simhoppsresa som Toivo har gjort. Inte minst det som gav eko i Sverige och hela världen när han som kommentator vid OS i München grät då Ulrika tog ett guld och ett silver.
En av Toivos storheter var hans sätt att se på idrotten. Han ville alltid se idrotten som en förenande aktivitet för idrottare, ledare och länder. Han arbetade stort för att skapa en social miljö där alla hade plats och där alla hade möjlighet att vara delaktiga och kunna påverka. Toivos karriär inom idrotten har varit en resa över hela Världen. Som aktiv simhoppare deltog han vid de Olympiska Spelen i Helsingfors 1952 samt Rom 1960. Som ledare har Toivo varit med om att utveckla simhoppningen inte bara i Sverige utan i hela världen.
Han var ordförande i Europeiska Simförbundets Hoppkommitté, LEN. Under lång tid var han också delegat och sekreterare i den Internationella Hoppkommittén, FINA.

Toivos minne är för alltid inskrivet i den svenska och internationella simhoppsvärlden.

Mathz Lindberg
Ulrika Knape-Lindberg

Publicerad: 2023-10-02

Senast uppdaterad: 2023-10-03

Författare: Anna Hammar

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -