Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Elin Hoffmann


Mitt namn är Elin Hoffmann. Jag är 21 år och bosatt i Västerås. Till vardags arbetar jag som mäklarassistent samtidigt som jag studerar till fastighetsmäklare. Jag har mina rötter i Fagersta där jag under många år var engagerad i Fagersta SK. Detta som aktiv, styrelsemedlem och tränare. År 2020 blev jag invald till styrelsemedlem i Mellansvenska Simförbundet där jag sedan en tid tillbaka varit ansvarig för Simkommittén.

År 2021 fick jag den stora möjligheten att bli en av tre deltagare från simidrottssverige i Eldsjäl 2.0. En projektutbildning av Riksidrottsförbundet och Folkspel, för framtidens förändringsledare. En ärofylld, lärorik utbildning som kommit att bli ett minne för livet.

Jag klev in i utbildningen förväntansfull och med noll koll på vad det skulle innebära. Allt jag visste var att jag ville göra en förändring och en satsning för motionssimande ungdomar i det Mellansvenska distriktet. Mitt projekt växte fram från egna erfarenheter av att inte känna sig delaktig i något större än den egna lokala föreningen. Jag ville skapa ett nätverk och en tillhörighet för de simmare som av någon anledning inte tävlar alls eller som inte kvalat till DM. För mig har det alltid varit viktigt att inkludera alla och här kände jag att det fanns en lucka att fylla i vårt distrikt. Inspirationsnätverket blev därför mitt projekt, med målet att stärka och uppmärksamma en ack så viktig grupp av idrottsutövare, som simmar för att det är kul och för att det är en bra träningsform.

Att driva sitt eget projekt är utmanade och man lär sig mycket längst vägen. Min största utmaning var tiden, att driva ett projekt tar tid. Men jag lärde mig också att det är väldigt roligt att driva ett arbete framåt, handskas med motgångar och se den positiva respons som det faktiskt resulterade i. Mentorer, föreläsare och projektledare i Eldsjälsprogrammet var ett stort stöd under hela projekttiden och de trodde på oss alla hela vägen, och de tror fortfarande på oss som unga ledare. Vi fick även bra support från simförbundet som visade att även de stod bakom oss som representerade vår idrott i utbildningen. Relationerna som byggdes mellan oss deltagare är också ovärderliga. Våra olika bakgrunder gav oss fler perspektiv och det likasinnade tänket om idrott och ledarskap har skapat långsiktiga vänskaper.

Mitt projekt lever idag vidare som en del av mellansvenska simförbundets aktivitetsunderlag. Deltagarantalet har hittills tyvärr varit för lågt för att genomföra en träff men medvetenheten om att dessa aktiva är viktiga, har gjort att vi också breddat vårt arbete med att synas och finnas på plats i större utsträckning. Detta har i sin tur ändå öppnat upp för en större gemenskap i vårt distrikt.

Vad ger du för tips /råd till andra unga ledare som har tankar på att skapa något liknande?
Mitt tips till er som funderat på att söka utbildningen eller driva ett eget projekt, DO IT. Ni kommer inte att ångra er. Det kan vara väldigt läskigt och utmanande att ge sig in i något nytt, men det är också en möjlighet. Ett utrymme för självutveckling tillsammans med er förening, distrikt, förbund och/eller andra likasinnade unga ledare. Ensam är stark men inte alltid starkast och ni har fler vid er sida som stöttar er än ni kanske vågar tro. Ta hjälp och framförallt, tro på er själva!

Kontakt: Elin Hoffmann, Elin.b.hoffmann@gmail.com, 076-794 42 77