Gå till innehåll
Skånes Simförbund

Vattenpolo

Vattenpolo är simidrottens lagsport där simning och handboll kombineras. Sporten har sitt ursprung i England där många vattensporter växte fram på 1860-och 1870-talen. Det är även den äldsta olympiska lagsporten och var med för första gången år 1900 i Paris. Damerna var med i OS för första gången år 2000 i Sydney.

Det finns olika vägar för att börja spela vattenpolo. Många börjar spela vattenpolo genom en annan simidrott, för det mesta simning, medan andra börjar direkt med vattenpolo. Det är en fördel om man har en viss grundläggande simteknik, men det är inget krav. Spelet består av simning, vattentramp, olika taktiker, skott, försvar av bollen eller försök att ta bollen och passar däremellan. Det ställer krav på en god fysik och kondition, eftersom det är full fart genom hela matchen.

En möjlighet för 8- till 12-åringar att börja med vattenpolo är genom Poolkampen. Detta är en förenklad form av vattenpolo med mindre plan (12,5x8m) och färre antal spelare på plan. Läs mer om Poolkampen här Länk till annan webbplats.

Det går naturligtvis bra att börja spela även man är över 12 år. Det är aldrig försent att börja med vattenpolo.