Gå till innehåll
Skånes Simförbund

Konstsim

Konstsim är en simidrott där utövaren, både med och utan musik, utför olika figurer och formationer i solo, par, lag och kombination. Dessa figurer utförs både över, i och under vattenytan och målet är att utföra momenten så högt och stabilt som möjligt. En tävling består dels av en teknisk del, dels av en fri del. Den fria delen består av ett musikprogram
som kan simmas antingen som solo (en person), par (två personer), lag (fyra till åtta personer) eller kombination (fyra till tio personer). För barn och ungdommar är den tekniska delen figurer som utförs individuellt, utan musik. För juniorer och seniorer består den tekniska delen av ett musikprogram som måste innehålla bestämda moment. Kombinationstävlingen har ingen teknisk del.

Konstsim är en rolig och varierad sport där man förutom kondition och styrka även tränar upp sin vattenvana, flexibilitet och uthållighet. Att utöva konstsim i en förening skapar stark laganda och ett socialt nätverk. Som tävlingsidrottare får man prova på både individuella insatser och lagprestationer.