Gå till innehåll
Skånes Simförbund

Funktionärer

Funktionärer - SIMNING

Vid simtävlingar ska alla funktionärer vara godkända, dvs. inneha en giltig funktionärslegitimation. För de ledande funktionärsuppgifterna vid en simtävling krävs godkänd distriktsfunktionärsutbildning, medan övriga ska vara minst tävlingsfunktionärer.

Skånes Simförbund är formell arrangör av alla simfunktionärsutbildningar och godkännande samt ut­färdar unktionärskort för distrikts- och tävlingsfunktionärer.
Alla funktionärsutbildningar (både TF & DF) skall rapporteras i förväg till vårt kansli på kansliet@skanesim.se.
Vid frågor, kontakta kansliet.

Tävlingsfunktionär

Inom distriktet handhas tävlingsfunktionärsutbildning av respektive förening men skall rapporteras till kansliet på särskild blankett som man kan ladda ner här Pdf, 73.5 kB, öppnas i nytt fönster.. Alla funktionärsutbildningar ska vara öppna för alla inom distriktet. Detta förutsätter att föreningen har en KLÄRK, dvs en person som är godkänd funktionärsutbildare, om man inte har en KLÄRK i sin förening kan man kontakta Skånesims kansli för att få kontaktuppgifter till någon av distriktets KLÄRKare.
Efter utbildning ska deltagaren genomför praktik vid tävling för att bli godkänd på kursen och få verka som funktionär vid simtävlingar.
I samband med ansökan om att bli godkänd tävlingsfunktionär, efter att ha genomgått utbildningen samt genomfört 2st praktikpass, ska du vara 16 år fyllda.

Distriktsfunktionär

För att gå denna ska du vara godkänd tävlingsfunktionär. Efter utbildning ska deltagaren genomföra 2 praktikpass vid tävling för att bli godkänd på kursen och få verka som distriktsfunktionär vid simtävlingar. Efter utbildningen kan du inneha ledande befattningar på simtävlingar. Simdistriktet ansvarar för arrangemang av distriktsfunktionärsutbildning.

Förbundsfunktionär

Svenska Simförbundet och regelkommittén utbildar och godkänner det tredje funktionärssteget, dvs Förbundsfunktionärer,
vilka bl a tjänstgör som tävlingsledare, biträdande tävlingsledare och starter vid Svenska Mästerskap och står till distriktens förfogande i regelfrågor.

KLÄRK - att utbilda funktionärer

För att utbilda funktionärer för simning krävs att du har genomgått kursledarutbildning. Funktionärsutbildning uppdateras vanligen vart fjärde år, då FINA utkommer med en ny regelbok med de ändringar som genomförs efter varje långbane-VM.

FINA funktionär

Svenska Simförbundet och regelkommittén godkänner och subventionerar möjligheten för ett fåtal funktionärer att genomgå FINAs funktionärsutbildning. Denna utbildnings krävs för internationella funktionärsuppdrag.