Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Kosttips

Två simmare under vattenytan i bassäng

Kolhydrater – En viktig energikälla

Kolhydrater har en direkt påverkan på förmågan till prestation både fysiskt och psykiskt. Det här Tränarpasset ägnar vi helt och hållet åt denna energikälla.

Större delen av texten är hämtad ur boken Ät rätt när du tränar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., av idrottsnutritionisterna Petra Lundström och Emma Lindblom.

Alla rekommendationer om näringsintag vänder sig till personer i övre tonåren och vuxna. För barn finns inte så specifika rekommendationer.

Kolhydrater har ingen uppbyggande funktion, utan är framför allt en källa till energi. Alla kolhydrater som går att bryta ner blir förr eller senare glukos. Det är sammansättningen av kolhydrater i livsmedel som påverkar tiden det tar att bryta ner dem. Kolhydrater påverkar direkt förmågan till prestation både fysiskt och psykiskt.

Behovet av kolhydrater styrs framför allt av tre faktorer: typ av idrott, mängden muskelmassa samt hur länge och hur mycket man tränar. Tränar man hårt och flera gånger om dagen kan behovet vara cirka 1 000 gram kolhydrater (motsvaras av exempel 4 kg kokt pasta/ris) per dag. Det ska jämföras med en stillasittande individ som kanske har ett behov av 200 gram (motsvaras av exempel 770 g kokt pasta/ris) per dag. Det bästa sättet att beräkna behovet av kolhydrater är att räkna gram per kilo kroppsvikt och anpassa det efter typ och mängd av träning.

Lär mer på Tränarpasset. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-10-11

Senast uppdaterad: 2022-12-21

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -