Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Riksidrottsgymnasium

En bild

Från och med 2011 infördes en ny utbildningsform för gymnasieungdomar som vill kombinera sina studier med elitträning. Svensk Simidrott har två Riksidrottsgymnasium (RIG) i simning. Dessa är på Filbornaskolan i Helsingborg och på Sandagymnasiet i Jönköping.


Du kan läsa mer om respektive skola och dess träningsmöjligheterna här, träningsmöjligheterna här, Filbornaskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. & Sandagymnasiet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är nyfiken och intresserad av att söka RIG finns möjligheten att göra ett besök på RIG innan du ansöker. Du kan då under en dag eller annan avtalad tid följa en av de befintliga RIG simmarna under deras skol- & träningsdag. För att göra ett sådant besök kontakta antingen Filbornaskolans SYV Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. eller RIG ansvarig Sten Williamsson i Helsingborg och Jacob Fredriksson i Jönköping. Mer information om skuggning hittar du här - Helsingborg Pdf, 133.9 kB, öppnas i nytt fönster. & Jönköping Pdf, 66.6 kB, öppnas i nytt fönster.

RIG har riksrekrytering, vilket innebär att eleverna söker på likvärdiga premisser oavsett var de bor i landet och att de får inackorderingsstöd. RIGs organisation, verksamhet samt träning är inriktad mot att utveckla eleven mot internationell elit. Det innebär dels att tränartätheten är större och ansvaret för hela den idrottsliga utvecklingen ligger på skolan. Kraven på socialt omhändertagande är också högre inom RIG där skolan ansvarar för såväl boende som idrottsliga och studiemässiga aspekter.

Speciellt för RIG är ämnet specialidrott, som kan läsas upp till 700p. Vanligtvis läser dock eleven 400p specialidrott (200p individuellt val + 200p programfördjupning). Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialistering. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av träningen kan förläggas under schemalagd skoltid.

Förteckning över de simmare som idag går på RIG. Pdf, 427.8 kB, öppnas i nytt fönster.

Antagning till RIG

Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Simidrottaren gör en ansökan via ett ansökningsformulär på Svensk Simidrott hemsida, länk nedan. Sedan följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen till en RIG plats på sina simidrottsmeriter måste hen sen även söka in till respektive skola och program på sina betyg och bli antagen.

Parasport Sveriges flexibla RIG-platser.
Den som söker till dessa platser ska vara internationellt klassad och ha en stabil träningsbakgrund och coach på hemmaplan med långsiktig planering.

Viktiga datum:

15 oktober - Ansökan till RIG görs senast den 15 oktober varje år till Svenska Simförbundet via ett ansökningsformulär. Du som söker bör ha minst 550 FINA-poäng, helst över 600 poäng.

Ansökan till RIG ht 2023 är nu stängd. 

November - Antagningsdagar för RIG. 2 dagar med tester och intervjuer, den XX-XX i Jönköping och den XX-XX i Helsingborg. Till antagningen kallas ca 8-10 sökande till respektive 4 platser.

30 november - senast den 30 novmber ska Svensk Simidrott ha meddelat om du har blivit antagen till RIG eller ej.

Februari - för dig som har blivit antagen till RIG ska ansökan göras till respektive skola och program på dina betyg.

Maj - Informationsdag för simidrottare och föräldrar på RIG.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2022-11-23

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -