Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Riksidrottsgymnasium

En bild

2011 skapades en ny utbildningsform för gymnasieungdomar som vill kombinera sina studier med elitidrott. Svensk Simidrott har två Riksidrottsgymnasium (RIG) i simning. Dessa finns på Filbornaskolan i Helsingborg och på Sandagymnasiet i Jönköping.


Du kan läsa mer om respektive skola och dess träningsmöjligheterna här, Filbornaskolan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. & Sandagymnasiet. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du är nyfiken och intresserad av att söka RIG finns det möjlighet att göra ett besök på RIG innan du ansöker. Du kan då under en dag eller annan avtalad tid följa en av de befintliga RIG-simmarna under deras skol- & träningsdag. För att göra ett sådant besök kontakta antingen Filbornaskolans SYV eller RIG ansvarig Sten Williamsson i Helsingborg och Jacob Fredriksson i Jönköping. Mer information om skuggning hittar du här - Helsingborg Pdf, 133.9 kB, öppnas i nytt fönster. & Jönköping Pdf, 66.6 kB, öppnas i nytt fönster.

RIG har riksrekrytering, vilket innebär att alla elever söker på likvärdiga premisser oavsett var de bor i landet och att de får inackorderingsstöd. RIGs organisation, verksamhet och träning är inriktad mot att utveckla eleven mot en internationell elit. Det innebär dels att tränartätheten är större och ansvaret för hela den idrottsliga utvecklingen ligger på skolan. Kraven på socialt omhändertagande är också högre på RIG, där skolan ansvarar för såväl boende som idrottsliga och studiemässiga aspekter.

Speciellt för RIG är ämnet specialidrott. Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialistering. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket gör det möjligt att genomföra viss träning under schemalagd skoltid.

Förteckning över de simmare som idag går på RIG. Pdf, 125.1 kB, öppnas i nytt fönster.

Antagning till RIG

Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Simidrottaren gör en ansökan via ett ansökningsformulär på länk nedan. Därefter följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen till en RIG-plats på sina simidrottsmeriter måste hen sen också söka in till respektive skola och program på sina betyg och bli antagen.

Parasport Sveriges flexibla RIG-platser:
Den som söker till dessa platser ska vara internationellt klassad och ha en stabil träningsbakgrund och tränare på hemmaplan med en långsiktig planering.

Viktiga datum:

15 oktober - Senast denna dag ska du ha ansökt till RIG via nedan ansökningsformulär/länk.
Du som söker bör ha minst 550 FINA-poäng, helst över 600 poäng.

Ansökan till RIG ht 2024 är nu stängd.
Ansöknan till RIG ht 2025 öppnar i augusti 2024.

November - Antagningsdagar för RIG. 2 dagar med tester och intervjuer, den XX-XX i Jönköping och den XX-XX i Helsingborg. Till antagningen kallas ca 8-10 sökande till respektive 4 platser.

30 november - Svensk Simidrott ska som senast ha meddelat om du har blivit antagen till RIG eller ej.

Februari - för dig som har blivit antagen till RIG ska ansökan göras till respektive skola och program på dina betyg.

Maj - Informationsdag för simidrottare och föräldrar på RIG.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2023-12-14

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -