Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Nationell Idrottsutbildning

En bild

Från och med 2011 infördes en ny utbildningsform för gymnasieungdomar som vill kombinera sina studier med elitträning, vi kan idag erbjuda det för två av våra simidrotter - simning eller simhopp. Svensk Simidrott har idag 21 certifierade gymnasieskolor som erbjuder Nationell idrottsutbildning (NIU) i simning, varav fyra även erbjuder simhopp.

Läs mer om de olika skolorna eller informationsbroschyren Pdf, 9 MB. om NIU & RIG.

NIU har lokalt och regionalt upptagningsområde. NIU vänder sig till dig som har ambition att bli elitidrottare på nationell eller högre nivå. NIU-verksamheten bygger på ett samarbete med en lokal förening.

Speciellt för NIU är ämnet specialidrott, som kan läsas upp till 700p. Vanligtvis läser dock eleven 400p specialidrott (200p individuellt val + 200p programfördjupning). Ämnet specialidrott består av tränings- och tävlingslära samt idrottsspecialistering. Vilka program som kan kombineras med ämnet specialidrott prestenteras under respektive skola. Ämnet specialidrott innehåller både teoretiska och praktiska moment, vilket möjliggör att en del av träningen kan förläggas under schemalagd skoltid.

Antagning till NIU

Först görs antagningen på idrottsliga meriter. Simidrottaren gör en ansökan via ett ansökningsformulär på Svensk Simidrott hemsida, länk nedan. Sedan följer tester och intervjuer på skolan. Blir simidrottaren antagen till en NIU plats på sina simidrottsmeriter måste hen sen även söka in till respektive skola och program på sina betyg och bli antagen. För parasimmare krävs en svensk klassning, så kallad S-klassning, för att ansöka till NIU.

Parasport Sveriges flexibla RIG-platser:
Den som söker till dessa platser ska vara internationellt klassad och ha en stabil träningsbakgrund och coach på hemmaplan med långsiktig planering. Dessa flexibla RIG platser kan även förläggas till ett NIU i simning, om det finns ett RIG i någon annan idrott på skolan.

Viktiga datum

1 december - Ansökan till NIU görs via ett ansökningsformulär till Svenska Simförbundet senast den 1 december varje år. Du som söker bör ha över 400 FINA-poäng eller vara nationellt klassad parasimmare.
Ansökan till NIU 2024 är nu öppen, ansök här Länk till annan webbplats..

December/januari - simidrottaren kallas till testträning och intervjuer på respektive skola.

31 januari - senast den 31 januari ska skolan ha meddelat om du har blivit antagen till en NIU plats, på dina idrottsliga meriter eller ej.

Februari - för dig som har blivit antagen till RIG eller NIU ska ansökan göras till respektive skola och program på dina betyg.

Maj/Juni - Verksamhetsplan Word, 612.6 kB, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-08-10

Senast uppdaterad: 2023-08-29

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -