Gå till innehåll
Öppet vatten

Historik

I sanningens namn har simning i öppet vatten nog förekommit sedan väldigt lång tid tillbaka. Antingen för att korsa vattendrag, fånga föda eller som ren avkoppling och rekreaktion. Men när man tallar om simning i öppet vatten i ett vidare, historiskt perspektiv, kommer man inte ifrån Lord Byron. Denna, ofta skandalomsusiga, engelska poet som beskrevs som vatten- och havsfanatiker och som var känd för att levandegöra de antika simmyterna för sin samtid.

I den grekiska mytologin berättas det om kärleksparet Hero och Leander som levde på varsin sida om sundet. Varje natt simmade Hero tvärsöver kanalen för att få tillbringa natten med sin älskade. Nästa morgon återvände han samma väg. Historien har tyvärr ett tragiskt slut där Leander drunknar och Hero går samma öde till mötes då hon kastar sig i vattnet då hon upptäcker Leanders livlösa kropp.

Historien inspirerade Lord Byron att 3:e maj1810 simma samma väg i det trånga sundet Dardanellerna som förbinder Europa med Asien. Det är en krävande vända. Den smalaste delen av sundet mäter 1,5 km men simsträckan blir ungefär 4,5 km eftersom man måste simma i en båge för att inte dras iväg av strömmen som uppstår när Svarta havets sötvatten via Marmarasjön möter Egeiska havets varmare saltvatten. Ännu idag, på Turkiets befrielsedag, stänger man under två timmar kanalen för den annars så livliga och tunga lastbåtstrafiken och lämnar i stället plats för simmare.

Sen dess har mycket hänt och simidrotten har utvecklats enormt mycket. Redan under det första moderna Olympiska spelet som genomfördes 1896 i Athen fanns simning i öppet vatten med i programmet. Efter lite mer än hundra år så gjorde idrotten comeback och finns sedan 2008 med som Olympisk gren. Distansen är 10 kilometer och kallas för Open Water Marathon Swimming.

Definition:

Med simning i öppet vatten menas tävling eller motionslopp som arrangeras i älvar, åar, sjö, hav eller kanaler med undantag av 10K tävlingar.

Med maratonsimning i öppet vatten menas tävling av 10 km längd.

Sverige har en lång tradition med att arrangera öppet vattentävlingar och den tävlingen om de flesta känner till är Vansbrosimningen. Den första simningen gjordes 1950 med tio deltagare och blev1956 en tävling där segrare koras och får sedan dess sina namn förevigt inskrivna i historien och i de resta stenarna vid älvens kant.

I Sverige arrangeras årligen ett 40-tal tävlingar där sträckorna varierar allt från några hundra meter till 42 kilometer. Arrangemangen har oftast både en tävlingsklass och en motionsklass.

Internationellt och nationellt så simmas det mästerskap och det arrangeras tävlingar både för seniorer och juniorer.


Publicerad: 2022-08-11

Senast uppdaterad: 2022-11-16

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -