Gå till innehåll
Masters

Detta gäller för masterssimmare på ordinarie simtävlingar

Sedan en tid tillbaka gjordes det en ändring gällande masters och tävlingar i kapitel 9 för masters som gör det möjligt delta på och slå rekorrd på alla sanktionerande tävlingar i bassäng.

Vid Simförbundsmötet 2022 behandlades en motion att göra det lättare för masterssimmare att tävla och underlätta för föreningar att arrangera tävlingar där masterssimmare ingår. Motionen gick igenom, och innebär att det nu är möjligt för masterssimmare att delta vid alla simtävlingar. Masterssimmarna seedas in tillsammans med övriga simmare i äldsta åldersklassen och resultatet för masterssimmaren räknas som masterstid och gäller även som en rekordnotering om rekordtid för svenskt rekord har uppnåtts. För övriga rekord gäller World Aquatics och European Aquatics regelverk och det vill säga att grenen är en separat mastersgren och bara består av masterssimmare.

Detta gäller för tävlingar för masterssimmare på ordinarie simtävlingar i Sverige

  • Masterssimmare kan vara med på ordinarie tävlingar och simma i samma heat som övriga tävlingssimmare, dvs masterssimmare behöver inte simma i separata heat.
  • Tävlingen ska vara sanktionerad som masterstävling. Detta görs av arrangören på samma sätt som ordinarie tävlingar i TEMPUS.
  • Masterssimmare ska anmäla sig i mastersklass.
  • Rekordnoteringar gäller enbart svenska rekord för masters på ordinarie simtävlingar i Sverige.
  • För nordiska, europa- och världsrekord gäller ordinarie rekordanvisningar och internationella regelverk där grenen måste vara en separat mastersgren och som bara består av masterssimmare. Men även såsom fylla i rekordblanketter, mätprotokoll av bassäng, underskrift av tävlingsledare mm.
  • Arrangören ska upprätta och läsa in en separat resultatfil för masters. För att tider och rekord ska kunna noteras och registreras i TEMPUS måste arrangören upprätta en separat LENEX fil för alla deltagande simmare i mastersklasserna.

Länk till regel och kungörelse hittar du här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Länk till rekordbestämmelser och blanketter hittar du här: Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-10-17

Senast uppdaterad: 2023-10-18

Författare: Hasse Nilsson

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -