Gå till innehåll
Distrikt Västsvenska

Vad gör man i simskolan?

Att lära sig att simma ska vara kul! I simskolan övar deltagarna upp sin vattenvana och teknik i de fyra simsätten under lekfulla former som även ska uppmuntra till rörelseglädje.


Inga förkunskaper krävs och vår rekommendation är att barn kan börja i simskola från 4 års ålder. För mindre barn finns babysim Öppnas i nytt fönster. och minisim Öppnas i nytt fönster..

Se vår film om simundervisning inom Svensk Simidrott nedan!


Simundervisning inom Svensk Simidrott

Vår simundervisning delas upp i sex olika nivåer; Baddaren, Bläckfisken, Pingvinen, Silverfisken, Guldfisken och Hajen. I Baddaren och Bläckfisken lär sig barnen att bli vattenvana, det vi brukar kalla för Simningens ABC. När barnen har blivit ordentligt trygga i vattnet är det betydligt enklare att lära sig att simma! I de följande gruppnivåerna tränar vi upp simsätten och förlänger successivt sträckorna som barnen simmar efter hand som simtekniken förbättras. De viktigaste målen i nivån Hajen är att deltagarna ska bli simkunniga* och behärska flera simsätt. Simskolan innehåller roliga, utmanande och progressiva övningar, både i vatten och på land.

Det är aldrig för sent att lära sig!

Många av våra simidrottsföreningar bedriver simundervisning för vuxna. Du finner din närmsta förening här.

I Sverige utgår vi ifrån följande definition när vi talar om simkunnighet:

"Simkunnig anses den som kan falla i vattnet, få huvudet under ytan och efter att åter ha tagit sig upp till ytan, kan simma 200 meter på djupt vatten varav 50 meter på rygg."

Publicerad: 2023-01-28

Senast uppdaterad: 2023-01-28

Författare: Marina Brohammer

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -