Gå till innehåll
Vattenpolo

Svenska herrlaget knep 5:e platsen

Svenska herrlandslaget: Övre raden från vänster: Alan Papic, SVA, Nikola Todorovic, SPIF, Alexandros Koulouktsis, Larissa, Noha Hamily, TAS Belgrad/SVA, Moulham Abboud, KVIK/HÄVP, Erland Hassler, Järfälla, Mattias Sahlberg, Järfälla. Nedre raden från vänster: Anton Hanserkers, Järfälla, Hugo Liljeberg, Neptun, Niklas Nord, Järfälla, Taha Ghorani, Järfälla, Henrik Palm, LSF, Andreas Sahlberg, Järfälla, Ivan Dimic, SPIF, Kristian Kron, Neptun, Axel Küchler, Neptun, Vicente Tirado, Neptun.

Efter tre segrar, en oavgjord, samt en förlust, slutade herrlandslaget på en klart godkänd femte plats i årets upplaga av EU Nations Cup i Brno, som spelades 8–10 december. Laget tog med det ett steg i rätt riktning då man 2022 slutade på sjätte plats. Förutom den bättre placeringen fick man även revansch på England som förra året knep femteplatsen och nu fick nöja sig med en sjunde placering.

Förutom att svenska laget fick revanschera sig mot England, fick man även möjlighet att göra det samma mot grannlandet Danmark. Månaden innan turneringen förlorade man en jämn vänskapsmatch hemma i Ängelholm mot grannarna från andra sidan Öresundsbron. När man åter ställdes mot varandra i EU Nations turneringen var det ett revanschsuget svenskt lag i vattnet. De blev åter en riktigt jämn fight där lagen följdes åt resultatmässigt matchen igenom. Svenskarna låg aldrig under och hade som mest en tremålsledning, i mitten av andra perioden. Danskarna kom hela tiden igen, och lyckades kvittera till 10–10 när dryga tre minuter återstod av matchen. Svenskarna tog sedan åter kommandot och gick upp till en tvåmålsledning, 10–12. Med en minut kvar av matchen reducerade danskarna till 11–12. Svenskarna kunde dock hålla undan och vinna matchen med uddamålet.

Årets turnering för herrar bestod av 12 lag. Förutom Sverige deltog redan nämnda Danmark samt Finland från Norden. Danmark slutade på en 6:e plats och Finland på en 11:e plats. Utöver segern mot Danmark, vann svenska laget mot Tjeckien med 17–9, samt mot Österrike med 12–11. Oavgjort blev det mot England, 9-9, och förlusten kom mot Polen med 10-6.

Alexandros Koulouktsis, Sveriges bästa målskytt i turneringen med sina 16 fullträffar.

- Vi gjorde ingen dålig match mot polackerna. Möjligen att vi var något ineffektiva när vi hade chanser, samt gjorde några individuella misstag som blev dyrbara bakåt. En missad målchans och en snabb vändning för motståndarna som leder till mål, kan vara skillnaden mellan vinst och förlust. Mot polackerna blev det några sådana situationer som fällde avgörandet, säger förbundskapten, Anton Hanserkers.

Till lagets försvar kan sägas att den polska målvakten, Michal Diakonów storspelade mot Sverige och blev även välförtjänt vald till turneringens bästa målvakt.

Årets herrlandslag är en något yngre trupp än den som deltog i förra årets turnering.

-Vi har spelat in några nya unga spelare i truppen. Och de var glädjande att se att dem tog för sig och visade att dem förtjänade en plats i laget. Vi har en bra mix av lite äldre spelare och yngre, en kombination där de äldre spelarna står för erfarenheten och den yngre för ett driv och en vilja att hela tiden utvecklas. De gäller att hitta rätt balans mellan dessa individer och de egenskaper dem besitter, och det tycker jag vi gjort med årets trupp, fortsätter förbundskaptenen.

Nikola Todorovic, en av de nya unga spelarna i svenska truppen.

När sista perioden mot England kommer på tal, där svenskarna lite anmärkningsvärt tappade en 9–4 ledning till 9–9, suckar förbundskaptenen Anton och säger.
-Ja den var definitivt inte vår bästa period här i Brno. Kanske inte den avslutning man vill ha på en turnering. Vi visste att det skulle räcka med att oavgjort resultat i matchen mot England. Förmodligen kände vi en falsk trygghet med sex målsledningen och oavsiktligt tappade lite skärpa i situationer där vi tidigare i matchen spelade mer ”påkopplade”. De är ingen ursäkt, men det räckte denna gång till att vi skulle vinna gruppen om 5–8:e placeringarna. De finns mer att önska av oss än vad vi presterade där, men som helhet var insatsen i turneringen klart godkänd. Målsättningen var att förbättra vår placering från 2022, och det gjorde vi, avslutar förbundskaptenen med att säga.

Alexandros Vlastos deltog som svensk domare i turneringen.

Nästa turneringsdeltagande för ett svenskt landslag blir killarnas EM-kval för U19, som spelas 15–17 mars 2024, i Slovenien. Tidigare idag (fredag 15 december) lottades Sverige i samma grupp som, Georgien, Turkiet, Slovenien och Schweiz. Från truppen som deltog i EU-Nations Cup finns tre spelare i rätt ålder för att även delta i U19-landslaget, vilket är Ivan Dimic och Nikola Todorovic, från SPIF samt Taha Ghorani från Järfälla.

Sverige lottades i samma grupp som Georgien, Turkiet, Slovenien och Schweiz, i vårens EM-kval för killar U19.

Publicerad: 2023-12-15

Senast uppdaterad: 2023-12-15

Författare: Stefan Keisu