Gå till innehåll
Vattenpolo

Järfälla vann U16-finalen - en andra gång

Efter tre jämna perioder lyckades Järfälla i sista perioden dra ifrån SPIF och bli svenska mästare för andra gången i samma åldersklass under 2023.

I slutet av januari 2023 vann Järfälla U16-finalen för 2023-års mästerskap mot HÄVP. Sedan det klargjorts att det var SPIF som skulle ha gått till final och inte HÄVP har sju månader hunnit förlöpa innan finalen så spelades om.

De var två taggade lag som ställdes mot varandra och som inte spelat mot varandra i den här åldersgruppen sedan man senast möttes i U16-slutspelet i slutet av januari månad. För Järfällas del var omspelet en chans att visa att man var/är de rättmätiga vinnarna av U16-serien 2023. För SPIF var omspelet en chans att visa att man dels var värdig finalplatsen och i bästa fall även värdiga vinnare av mästerskapet.

SPIF var det lag som fick bäst utdelning i inledningen av matchen genom att vinna förstaperioden med 0–2. I andra perioden kom Järfälla igen och kunde kvittera till 2–2. I tredje perioden gick Järfälla för första gången upp i ledningen när man i mitten av tredje perioden skapade en 2 måls ledning med 5–3. Innan perioden var slut gjorde båda lagen ett mål vardera. Inför sista perioden hade så Järfälla en tvåmålsledning med 6–4. Matchen stod fortfarande i vägde.

Under hela matchen hade det varit ett tufft ställningskrig mellan Järfällas center Nikita Alekhin och SPIF:s centerback Ingrid Marinos. I fjärde perioden fick så Nikita och Järfälla utdelning på sitt kontringsspel och kunde utöka sin ledning till 7–4, 8–5, 9–5 och sedan slutresultatet 10–5. SPIF kämpade tappert men orkade inte hela matchen igenom och fick se sig besegrade av Järfälla.

Med sin styrka, räckvidd och goda simförmåga, samt sina fem mål var Nikita Alekhin i Järfälla matchens ”differencemaker”.

Med vinsten blev så Järfälla svenska U16-mästare för andra gången säsongen 2023. Med dubbla finalsegrar kan man med gått mod anse sig vara värdiga Svenska Mästare i U16-Mix klassen efter finalseger både mot HÄVP och med SPIF.

Nu kvarstår bronsmatchen att spelas om innan 2023 års U16-mästerskap kan anses vara färdigspelad. Bronsmatchen kommer spelas om söndagen den 3 september i Höganäs sportcenter. Därefter vet vi även vilket av lagen, HÄVP från Ängelholm eller SVA från Burlöv, som blir bronsmedaljörer i U16-serien 2023.

Järfälla vattenpolo. Svenska Mästare i U16-Mix 2023.

SPIF vattenpolo. Silvermedaljörer i U16-Mix 2023.