Gå till innehåll
Vattenpolo

Neptun och Järfälla Svenska Mästare i Beachpolo

Järfällas damer lyckades bära favoritskapet i årets beachpolo-SM i Umeå och bärgade med segern sitt femte raka Beachpolo guld. På herrsidan talade mycket för att förra årets finallag SPIF skulle ta hem guldet efter förra årets snöpliga förlust mot LSF. I stället blev det nykomlingen Neptun som lite överraskande hade den vinnande taktiken mot lokalkonkurrenten SPIF från Stockholm och blev svenska herr mästare i beachpolo.

Efter att både Neptun och SPIF gått obesegrade genom sina respektive gruppspel och sedan slagit grupptvåan från den andra gruppen i sin semifinal ställdes Neptun och SPIF mot varandra i årets beachpolo final. SPIF hade revansch att utkräva efter att förlorat förra årets final mot hemmalaget LSF med uddamålet. Neptun, vars spelare tidigare år deltagit med andra lag ställde i år upp för första gången under egna klubbens namn.

Trots att båda lagen fram till finalen gått obesegrade hade dem båda en tuff semifinal bakom sig. För Neptuns del stod Hellas för ett tufft motstånd i Semifinalen. Matchen avgjordes när mindre än en minut återstod då Neptun spelaren, Axel Küchler lyckades överlista Hellas målvakten Daniel Camenell med en dropplobb och med den vinna matchen med 8-7.

För SPIF:s del stod LSF Eagles för överraskande tufft motstånd i den andra semifinalen. LSF som är svenska mästare sedan sju mästerskap tillbaka hade i årets uppsättning endast en spelare med som var med om att vinna mästerskapet på hemmaplan i Stång ån i förra årets beachpolo-SM, detta i form av Axel Alfredsson. Med sig hade man till största del unga spelare som tidigare år deltagit i någon av LSF:s övriga lag. En annan förstärkning laget hade i år var annars den spelande tränaren från Serbien, Slobodan Jaksic.

LSF överraskade nog inte bara SPIF utan även publiken med sin frenesi och sitt goda spel i semifinalen. När domaren blåste för full tid hade LSF lyckats ta matchen till ett lika resultat, 8–8, vilket innebar ett straffavgörande. I straffläggningen ställdes LSF mot SPIF:s erfarna och kända straffräddare, José Javier Veganzones i målet. Och i första duellen där Isak Nåbo ställdes mot José klev SPIF målvakten fram och med högerarmen avvärjde skottet. Efter den första räddningen från José gjorde sedan resterande straffläggare i båda lagen mål på sina straffar vilket innebar att SPIF vann straffläggningen med 3-2 och matchen med 9-8, och tog därmed den andra finalplatsen.

I finalen satte lagen hög press på motståndarna vilket ledde till ett mer låst spel än vad semifinalerna bjudit på. Ingen av lagen ville heller chansa utan spelade mer säkert för att inte bjuda motståndarna på kontringschanser. Emellanåt lyckades lagen luckra upp motståndarnas försvar och då bjuda på fina kombinationer som ledde till mål. I övrig var det mycket gott prickskytte från båda lagens framträdande målskyttar i form av Neptuns, Vicente Tirado och SPIF:s motsvarighet i form av Fran Iriso som klev fram och överlistade motståndarnas målvakt. Vicente stod för sex fullträffar i finalen och Fran stod för fem mål. SPIF som tidigare i gruppspelet kändes som numret starkare än sina motståndare kom inte riktigt upp i full kapacitet i finalen. I Neptun var Vicente Tirado i sitt esse, dels med sina sex mål men även med fina framspelningar. Utöver honom kan även målvakten Malte Haargaard nämnas som stod för ett antal fina och avgörande räddningar i finalen. Neptun vann finalen tillslut med siffrorna 9–6 och fick med segern bästa tänkbara start på sitt beach-SM deltagande.

På damsidan deltog endast två lag på årets beachpolo-SM. De var regerande mästarna Järfälla samt Göteborg Sim. GSS var dessutom enda laget som deltog i årets mästerskap med lag både i herr och damturneringen. Detta trots att laget var dem som reste längst för att delta i turneringen. Då endast två lag deltog i damernas mästerskap, blev det en uppgörelse i bäst av två finalmatcher. Första matchen spelades på lördag och den andra på söndag. Göteborg började första finalen bra och hängde med bra resultatmässigt i första perioden. Sedan drog Järfälla ifrån och vann första finalen med betryggande 12–4. I andra finalen som spelades på söndagen var matchen något jämnare resultatmässigt men slutade ändå med en 7–3 seger till regerande beachpolomästarna Järfälla. I Järfälla blev Gerda Hassler vald till bästa spelare i finalerna. Gerda stod sammanlagt för åtta av lagets mål i båda finalerna. Bästa målskyt i Göteborg var Kendra Carr som stod för sex av lagets sammanlagda mål.

Turneringens sista match blev bronsmatchen i herrarnas turnering mellan Hellas och LSF. Båda lagen hade revansch att utkräva efter att båda förlorade sina semifinaler med minsta möjliga marginal. LSF som i sin semifinal mot SPIF bjudit på god frenesi fortsatta på samma inslagna väg även i bronsmatchen. Även fast Hellas hängde med bra och matchen stod 3–3 efter första perioden, lutade mer mot LSF:s favör ju längre matchen gick. Precis som Neptun hade en ordinarie utespelare i mål hade även LSF det i form av Elis Söderbaum. Och på samma sätt som Malte klev fram i Neptun målet i finalen gjorde Elis det i LSF i bronsmatchen och gjorde ett antal avgörande räddningar för sitt lag. LSF vann bronsmatchen till slut med 10–7 och fick i år nöja sig med en bronsmedalj i stället för guldet som man tidigare bärgat i de senaste sju beachpolomästerskapen.

Efter att turneringen fått skjutas fram en dag på grund av att första vattenprovet visat på förekomst av bakterier i vattnet visade det nya vattenprovet på lördagsförmiddagen att vattnet var tjänligt och turneringen kunde påbörjas. Spelschemat fick komprimeras något men kunde i stort sett genomföras som planerat. Mästerskapet i Umeå var den nordligaste spelplatsen hitintills för Beach-SM. Bölesholmarna där även kanotpolon huserade gav en fin inramning till båda lagsporterna som spelas med samma typ av boll men som i övrigt skiljer sig åt en hel del. Efter mästerskapet fraktades beachpoloplanen till Västerås där VSS redan nu börjar värma upp inför nästa års Beach-SM, som med största sannolikhet kommer avgöras på SM veckan i Västerås sommaren 2024.

Linköping Simidrottsförening bronsmedaljörer i beachpolo 2023.

LSF Eagles, bronsmedaljörer i herrarnas beachpolo-SM 2023. Från vänster: Elis Söderbaum, Kasper Borg, coach, Isak Nåbo, Yousef Suhil, Jakob Lundqvist, Axel Alfredsson, Panos Papadimitropoulos, Slobodan Jaksic.

Järfälla dam svenska beachpolo mästare 2023.

Järfälla dam, svenska mästare i beachpolo 2023. Från vänster: Malin Andersson, Gerda Hassler, Beatrice Landmark, Hannah Todaro, Ella Omazic, Sigrid Landmark, Erland Hassler, coach.

Neptun Beachpolo mästare 2023

Neptun, svenska herrmästare i beachpolo 2023. Övre raden från vänster: Nikola Zdravkovic, coach, Axel Küchler, Kristian Kron, Stefan Starcevic, Vicente Tirado. Nedre raden från vänster: Isak Wallström Blomgren, Malte Haargaard, Markus Kron.

Publicerad: 2023-07-11

Senast uppdaterad: 2023-07-11

Författare: Stefan Keisu

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -