Gå till innehåll
Vattenpolo

Damernas EM-kval i Rumänien

Svenska damlaget. Övre raden från vänster: Malin Andersson, Järfälla, Amanda Roloff, SKK, Ine Pekar, Järfälla, Susanna Zdolsek, LSF, Sandra Elias, Järfälla, Louise Hazell, Järfälla, Beatrice Landmark, Järfälla, Engla Lindman-Long. Nedre raden från vänster: Sara Lidh, assisterande coach, Ioanna Alysandratou, SPIF, Noss Becker, SKK, Smilla Lönnberg, Järfälla, Filippa Beiming, Hellas/SKK, Gerda Hassler, Järfälla, Margareta Backlund, Järfälla, Jannica Wahlund, coach. Saknas på bilden: Bengt Lidh, lagledare.

Helgen 23-25 juni spelade Sveriges damer sin första officiella turnering på 12 år och det senaste EM-kvalet spelades 2000. Efter nio månaders träning med sammandragningar och spel mot Skottland och Sveriges U-pojkar var det dags att åter delta i ett EM-kval.

Jannica Wahlund coach och ansvarig ledare med Anne Manne som assisterande, startade jobbet med ett nytt damlag hösten 2022. Landslagsverksamhet är en nödvändighet om svensk polo för damer skall överleva och utvecklas eftersom det utgör ett mål för samtliga spelare i Sverige att kämpa efter och tävla om. Utöver ett tävlingsmål så måste det finnas mål för långsiktig och seriös träning. Satsningen har fått en riktigt bra rivstart med många bra damer/flickor, ledare och personer som arbetar med ekonomi och planering.

EM kvalet spelades i Otopeni, en förort till Bukarest Rumänien, midsommarhelgen 2023. Sverige fick spela i en fyralags grupp mot Rumänien, Turkiet och Schweiz om 2 platser till EM-finalen i Israel januari 2024.

ROU – SWE 9 – 14 (4-1, 3-4, 2-2, 5-2)

Första matchen, 23 juni, var mot gruppfavoriten Rumänien och startade starkt från Sveriges sida. Trots nervositet från de svenska damerna som aldrig tidigare spelat mot så pass starkt motstånd så stod det 7-7 i mitten av tredje perioden. Rumänien visade tyvärr sig vara det starkare laget och lyckades dra iväg till slutresultatet 9-14. Trots förlust är svenska damlandslaget väldigt stolt över denna prestation då rumänska damlandslaget varit med i många internationella tävlingar de senaste åren, inklusive EM 2022. Detta var lagets första match mot seriöst internationellt motstånd på mer än ett decennium.

SWE målskyttar: Louise Hazell - 4; Engla Lindman Long - 2; Susanna Zdolsek, Gerda Hassler, Amanda Roloff - 1

SWE – TUR 5 – 19 (1-4, 0-7, 1-3, 3-5)

Andra matchen på lördagen mot Turkiet var inte lika framgångsrik då nervositet och trötthet efter matchen mot Rumänien, pga hettan, satte stopp för det svenska anfallet. Turkiskorna visade att de hade mer erfarenhet i spelet och Sverige lyckades inte hämta sig efter ett kraftigt tapp i period 2. Sverige förlorade mot Turkiet med 5-19. Tung förlust, men nyttig erfarenhet för det unga svenska laget.

SWE målskyttar: Gerda Hassler - 2; Louise Hazell, Engla Lindman Long, Susanna Zdolsek - 1

SUI – SWE 9-6 (3-2, 1-1, 2-1, 3-1)

Återhämtning och analys av gårdagens misstag gjorde att sista matchen mot Schweiz på söndagen blev en bra och underhållande match, möjligtvis Sveriges bästa match sedan återstarten kom i gång. Förlust med 6-9 men med mersmak, då laget skapade chanser som kommer att resultera med fortsatt träning och matchande.

SWE målskyttar: Louise Hazell, Gerda Hassler - 2; Engla Lindman Long, Beatrice Landmark - 1

Sverige har inte haft ett damlandslag på mer än 10 år medan våra motståndare har spelat turneringar och kvalat till EM vid varje tillfälle, dvs vartannat år. Resultatet ger mersmak och både ledare och spelare ser med tillförsikt fram mot nästa turnering för laget. Det svenska laget och coacherna hade alla velat komma hem med en vinst efter helgen, men bristen på erfarenhet mot internationellt motstånd gjorde det svårt att lyckas med det, denna gång. Laget är dock alla väldigt stolt över prestationen och genom resultaten från helgen tror vi att vi öppnat flera dörrar för inbjudningar till turneringar hos och samarbeten med andra nationer som också arbetar för att stärka dampolon i respektive länder. Nu har vi börjat spela internationellt; snart börjar vi vinna internationellt.

Arbetet de senaste 9 månaderna som har letts av Jannica och Manne och efter sammandragningen och interna matcher givit följande lag; Malin Andersson (målvakt), Louise Hazell (kapten), Sandra Elias, Susanna Zdolsek, Engla Lindman Long, Smilla Lönnberg, Amanda Roloff, Noss Becker, Filippa Beiming, Margareta Backlund, Ioanna Alysandratou, Beatrice Landmark, Ine Pekar och Gerda Hassler.

Laget har under helgen letts av Jannica coach och Sara ass coach, då Manne hade oturen att allvarligt skada sitt knä i en cykelolycka.

Arbetet med att återskapa ett damlandslag fortsätter med träning, sammandragning och EU-nations i december 2023. Planerna är ännu så länge preliminära med det finns en grupp som arbetar seriöst med att möjliggöra planen. Vi kommer framåt fortsätta vår 3 åriga plan (2022-2025), med att etablera såväl dam som herr inom europeisk vattenpolo.

Assisterande coach, Sara Lidh och coach, Jannica Wahlund.

Svenska hejarklacken på plats i Otopeni, Rumänien.

Publicerad: 2023-06-29

Senast uppdaterad: 2023-06-29

Författare: Stefan Keisu

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -