Gå till innehåll
Vattenpolo

SPIF U18-Mästare 2022


Helgen 14-16 oktober spelades U18-slutspelet i Ängelholm. I år spelade endast killarna slutspel. Inga tjejlag deltog, däremot hade tre av turneringens fem lag tjejer med i sina trupper.

Stockholmspolisen svenska U18 Mästare


Stockholms Polisen (SPIF), svenska U18-mästare 2022.

U18-serien som i vanliga fall har sitt slutspel under våren fick säsongen 2021-2022 flyttas fram till hösten för att istället ge plats åt U16 & J20 slutspel under våren 2022. För att inte påverka uppstarten och genomförandet av säsong 2022-2023 genomfördes U18-serien för säsongen 2021-2022 (för spelare födda 2004 eller senare) bara i form av ett slutspel.

De fem deltagande lagen var; HÄVP (arrangörsföreningen), Järfälla, LSF, Neptun och SPIF. Slutspelet genomfördes först med ett gruppspel där samtliga lag möttes en gång. De fyra bäst placerade lagen gjorde sedan upp i en final och en bronsmatch och det femte laget hade spelat färdigt efter gruppspelet. I år hamnade tre av lagen på samma poäng efter gruppspelet.

Enligt vattenpolons tävlingsbestämmelser blir utfallet av det att man granskar inbördes resultat mellan dessa tre lag när man skall lista vem som slutade etta, tvåa och trea efter gruppspelet. Då alla tre lagen slog någon av de andra två lagen gick det inte att seeda dem utifrån inbördes möte. I stället föll avgörande på målskillnad i inbördes möte mellan alla tre lagen. Utifrån det hamnade SPIF på första plats, Järfälla på andra och Neptun på tredje plats.

Järfälla, silvermedaljörer på U18-mästerskapen 2022.


Järfälla, silvermedaljörer på U18-mästerskapen 2022.

Neptun fick en tung start på gruppspelet när man på fredagens match mot SPIF spelade med endast en avbytare. Till lördagens matcher anslöt simstarke och målfarlige Hjalmar Müeller till laget vilket gjorde truppen mer uthållig resterande del av turneringen. Tyvärr kostade fredagens svaga resultat mot SPIF, Neptun finalplatsen. I övrig var många av gruppspelsmatcherna väldigt jämna där tre av tio matcher slutade med uddamålsseger, samt två med två eller tre måls differens.

Efter lördagens matcher var det bara SPIF som säkrat en finalplats efter att ha vunnit sina tre matcher de två första dagarna. I övrigt stod både Järfälla och Neptun på fyra poäng vardera. HÄVP hade också fortfarande en teoretisk chans att ta sig till final om man vann sista matchen mot Neptun, och att Järfälla förlorade mot SPIF. Om HÄVP då samlat på sig bättre målskillnad än både Neptun och Järfälla skulle HÄVP kunna ta sig till final.

Söndagsmorgonens sista två matcher var därmed avgörande för att kora vilket lag SPIF skulle få möta i finalen. Första matchen var mellan Järfälla-SPIF. Första perioden var jämn och slutade 4-4. Därefter var det Järfälla som var det effektivaste laget och gick till halvtidsvila efter andra perioden med en relativt betryggande 8-4 ledning. SPIF gick inte riktigt att känna igen i denna morgon och var inte lika effektiva som man varit i tidigare i turneringen. Man lyckas aldrig komma tillbaka och Järfälla kunde hålla undan och vinna gruppspelsmatchen mot SPIF med 12-9. I och med Järfällas seger mot SPIF stod det redan klart att det var dem två lagen som skulle mötas igen i finalen. Neptun som utifrån samtliga spelade matcher var det laget som hade bäst målskillnad förlorade sin finalplats på grund av att man förlorade gruppspelsmatchen mot SPIF med -7 i målskillnad (4-11). Det gjorde att Järfälla hamnade på bättre målskillnad mellan de tre lagen som alla slutade på 6 poäng efter gruppspelet och därmed knep den andra finalplatsen.

Efter att SPIF förlorade gruppspelsmatchen mot Järfälla hade man revansch att utkräva i finalen. Båda lagen höll jämna steg med varandra till mitten av fjärde perioden då SPIF drog ifrån till en tvåmålsledning, och som man sedan ytterligare han öka på till 10-6 innan matchen var slut. Järfälla bjöd åter på bra motstånd men räckte inte hela vägen när lagen möttes för andra gången samma dag. Det var ett piggare SPIF som spelade i finalen. Mest framträdande spelarna i SPIF var Nikola Todorovic och Ivan Dimic. Nikola blev även utsedd till matchens lirare i finalen. Turneringens bästa målskytt blev Järfälla Taha Ghorani som slutade på sammanlagt 21 mål under turneringen.

Neptun, bronsmedaljörer på U18-mästerskapen 2022.


Neptun, bronsmedaljörer på U18-mästerskapen 2022.

HÄVP-Neptun som möttes på söndagsförmiddagen i sista gruppspelsmatchen (som slutade med Neptun seger, 13-20) möttes så igen i bronsmatchen. HÄVP inledde matchen precis som i gruppspelsmatchen mot Neptun på ett bra sätt. Lagen följdes målmässig åt ända fram till mitten av fjärde perioden då Neptun fick en tvåmålsledning till 11-9. Därefter tog Neptun kontroll över matchen och kunde tillslut vinna med övertygande 15-10. Matchens lirare i bronsmatchen blev Hugo Liljestrand i Neptun som gjorde 5 mål i matchen.

Trots att LSF gick poänglösa genom turneringen höll samtliga fem lag en jämn nivå. LSF hade ordinarie målvakt borta och några av lagets utespelare fick alternera som målvakt, vilket naturligtvis påverkade lagets prestation.

Med U18-slutspelet för 2021-2022 genomfört är vi åter i fas med hur serierna brukas spelas. I starten av 2023 kommer U16-slutspelet avgöras och två veckorna senare även J20 slutspelet för säsong 2022-2023. U18-slutspel för samma säsong kommer enligt plan att spelas under våren 2023. Då är det spelare födda 2005 eller senare som har möjlighet att bli U18-mästare.

Publicerad: 2022-10-20

Senast uppdaterad: 2022-11-02

Författare: Karin Adler

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -