Gå till innehåll
Svensk Simidrott

SM/U21-SM (50m)

SM och U21-SM är den tävling som gör det möjligt för de som kvalificerat sig att bli svensk mästare.

Tävlingen formas så att det erbjuds en topptävling för SM från 13 år och U21 SM omfattar simmare 19–21 år i 50m bassäng.

Formatet innebär att fokus riktas på den individuella prestationen och placeringen (resultatet) samt klubbtävling räknat i mästerskapspoäng. I den mån föreningsjämförelser sker skall det inte vara överställt utdelning av medaljer och finalplatser i respektive gren.

Tävlingen går på 5 dagar med tävlingspass med försök- och finalpass, plus en extra dag för Simning i öppet vatten.

U21 SM (omfattar simmare 19–21 år) avgörs under försökstävlingarna genom att U21-simmarna tävlar i direktfinaler på samtliga tävlingsdistanser även lagkapper (50 % av laget ska innehålla 19–21 åringar).

SM (omfattar simmare 13 år och äldre) avgörs med försök och A-/B-finaler på 50-, 100- och 200-distanser. På 400-distanser i försök och A-final. På 800- och 1500-distanser samt lagkapper avgörs tävlingarna med direktfinal. Seniorerna simmar i varje gren sina försökstävlingar före U21-simmarnas direktfinaler. Seniorerna simmar sina lagkapper i finalpasset.

Syfte

Är att i första hand ge simmarna en möjlighet att tävla om medaljer. Tävlingen skall vara finalen i en träningscykel för både SM och U21-SM kategorierna. För att tävlingen ska bli så bra som möjligt, är det viktigt att den ligger i tävlingskalendern när huvudparten av de potentiella simmarna kan prestera som bäst.

Mål

Målet med denna tävling är att slå personliga rekord, individuell utveckling.
Höja prestationsnivån på deltagarna (placering 24, 16, 8, 3 på alla grenar).
Öka antalet klubbar som deltar.
För att kunna följa utvecklingen inom svensk simning på denna nivå krävs att anmälningarna innehåller personbästa tider och att system möjliggör att summera ex de 10, 20 första via aquapoäng.

Ett ytterligare syfte är att stimulera simningen runt om i landet vilket medför att arrangörskapet blir tillgängligt på många orter runt om i landet.

Kvaltider och kvalprinciper

 • A- och B-kvaltider i 25 m- och 50 m-bassäng samt yardsbassäng för individuella grenar. Har en simmare i det aktuella mästerskapet uppnått en A-kvaltid i en gren så är simmaren berättigad att starta i de grenar där simmaren uppnått en B-kvaltid.
 • För kort- respektive långbana tas kvaltiderna fram genom att beräkna snittider på de tre senaste årens årsranking.
  • A-kvaltiden är baserad på snittet av X:e tid. Om tiden blir sämre än föregående kvaltid behålls den bättre kvaltiden.
  • B-kvaltiden är baserad på snittet av Y:e tid. Om tiden blir sämre än föregående kvaltid behålls den bättre kvaltiden.
 • Kvaltider i yardsbana tas fram genom att konvertera kvaltider i metersbassäng.
 • För SM tas rankinglistor fram för 13 år och äldre och för U21-SM för 13–21 år.
 • För U21-SM fylls alla grenar upp med okvalificerade simmare så att det finns minst åtta simmare.
 • Om en simmare deltar i lagkapp äger denna simmare också rätt att starta i en individuell gren om B-kvaltiden uppnåtts. Observera att simmaren måste delta i lagkapp för att få delta individuellt. Om simmaren sedan inte deltar i någon lagkapp så diskvalificeras simmaren i sina individuella grenar i efterhand.
 • Kvaltider i 25 m- och 50 m-bassäng för lagkapper. För SM gäller snittet av Z:e tid på föregående tre års respektive tävling. Om tiden blir sämre än föregående kvaltid behålls den bättre kvaltiden. Kvaltiden på 4x50-lagkapper i 50 m-bassäng baseras på den totala skillnaden mellan kvaltiderna i 25 m- och 50 m-bassäng på respektive individuell 50 m-distans. Denna summerade tidsskillnad läggs på kvaltiden i 25 m-bassäng.
 • Kvaltider i 25 m- och 50 m-bassäng för lagkapper. För U21-SM gäller snittet av 16:e tid på föregående tre års respektive tävling. Om tiden blir sämre än föregående kvaltid behålls den bättre kvaltiden. Kvaltiden på 4x50-lagkapper i 50 m-bassäng baseras på den totala skillnaden mellan kvaltiderna i 25 m- och 50 m-bassäng på respektive individuell 50 m-distans. Denna summerade tidsskillnad läggs på kvaltiden i 25 m-bassäng.

Grenprogram

Förkortningsbeskrivning:

D = dam
H = herr
X = Mixlagkapp (2 dam, 2 herr)
IM = individuell medley