Gå till innehåll
Svensk Simidrott

SM/U21-SM (25m)

U21 SM (omfattar simmare 18–21 år) avgörs under försökstävlingarna genom att U21-simmarna tävlar i direktfinaler på samtliga tävlingsdistanser även lagkapper (50 % av laget ska innehålla 18–21 åringar).

SM (omfattar simmare 13 år och äldre) avgörs med försök och A- och B-finaler på 50-, 100- och 200-distanser. På 400-distanser avgörs tävlingarna med försök och A-final medan det på 800- och 1500-distanser samt lagkapper tävlas i direktfinaler. Seniorlagkapperna på 4x50 frisim och 4x50 medley simmas som försök och final, övriga seniorlagkapper som direktfinaler under eftermiddagspasset.

En ny tävlingsform introduceras för föranmälda föreningarna där föreningen anmäler tre herrar och tre damer som får sina fem bästa individuella aquapoäng summerade samt en lagkapp 6x100 IM (X) som räknas i föreningstävlingen.

Tävlingen går på 5 dagar med tävlingspass med försök- och finalpass.

Syfte

Är att i första hand ge simmarna en möjlighet att tävla om medaljer. Tävlingen skall vara finalen i en träningscykel för både SM och U21-SM kategorierna. För att tävlingen ska bli så bra som möjligt, är det viktigt att den ligger i tävlingskalendern när huvudparten av de potentiella simmarna kan prestera som bäst.

Mål

Målet med denna tävling är att slå personliga rekord, individuell utveckling.
Höja prestationsnivån på deltagarna (placering 24, 16, 8, 3 på alla grenar).
Öka antalet klubbar som deltar.
För att kunna följa utvecklingen inom svensk simning på denna nivå krävs att anmälningarna innehåller personbästa tider och att system möjliggör att summera ex de 10, 20 första via aquapoäng.

Ett ytterligare syfte är att stimulera simningen runt om i landet vilket medför att arrangörskapet blir tillgängligt på många orter runt om i landet.

Grenprogram

Förkortningsbeskrivning:

D = dam
H = herr
X = Mixlagkapp (2 dam, 2 herr)
IM = individuell medley