Gå till innehåll
Masters

Inför Masters-SM i Eskilstuna 22-24 mars

I helgen går årets upplaga av Masters-SM av stapeln i Eskilstuna, och förväntningarna på tävlingarna är höga. "Det brukar bli en hel del nya rekord samtidigt som det är det årliga tillfället för simmarna att träffas", säger Hasse Nilsson, verksamhetsutvecklare för Masters-simningen på Svensk Simidrott.

År 2024 står Eskilstuna som värd för Masters-SM. En höjdpunkt på året där SM-tävlingarna och idrotten i stort är visar sig vara viktig på flera olika vis.

"Den är viktig dels för att den finns med i vår värdegrund om livslångt idrottande. Det är ett bra sätt att träffas, den sociala biten är en stor del. Det är såklart kul om deltagarna simmar fort, eller inte simmar fort. Det är inte det som är det viktiga i det hela. Tävlingsmomentet är dock viktigt på så sätt att man har någonting att sikta mot som höjer motivationen. Men det är otroligt viktigt att det finns ett sätt att vara kvar inom simidrotten, så på det spelar Masters en jättestor roll", säger Hasse Nilsson som är verksamhetsutvecklare inom Masters-simningen på Svensk Simidrott.

Masters tillbaka igen efter pandemin

När coronapandemin lamslog stora delar av världen under inledningen av 2020, slog den också hårt mot Masters-simningen. Arbetet med att få tillbaka folket till idrotten har varit tufft, men nu har det börjat bära frukt.

"Senaste tiden har handlat mycket om att komma tillbaka efter pandemin, den slog väldigt hårt mot oss. Det är egentligen först i år som det har börjat vända tillbaka, det har varit svårt att få folk att komma tillbaka till idrotten. Verksamheten har varit lite ut och in, och vi har sett att deltagarantalet sjunker mellan åldrarna 30-35 år, för att sedan återkomma vid 40-45 år. Det är vanligt att man tar några år ledigt på grund av familj, jobb eller liknande. Sedan kommer man tillbaka efter några år igen. Men när det blev en pandemi så försvann hela verksamheten, då gjorde det att det var ännu svårare att få tillbaka folk. Men från och med i höstas har det vänt igen, vilket vi är väldigt glada över".

"Kan förvänta oss en hel del nya rekord"

SM-helgen i Eskilstuna bär förväntningar med sig, och lyssnar man på Hasse Nilsson så lär ingen bli besviken.

"Vi kan nog förvänta oss en hel del rekord, det brukar bli rätt så många sådana. Anledningen till det är att många byter åldersklasser. Sedan är det ju också det årliga tillfället för Masters-simmarna att träffas, mötas och samtala. Vi har också någonting som kallas för kamratfest som innebär att man går på middag tillsammans med likasinnande. Så vi ser mycket fram emot den här helgen", avslutar Hasse Nilsson.

PM till tävlingen hittar du HÄR! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Start- och resultatlistor hittar du på Livetiming HÄR! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Start- och resultat hittar du på Swimify HÄR! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Följ helgens tävlingar via Swedish Masters Swimmings Facebooksida HÄR! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2024-03-21

Senast uppdaterad: 2024-03-21

Författare: Gustav Calderon

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -