Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Sjöström och Duplantis Årets Svensk i Världen

Vi säger stort grattis till Sarah Sjöström samt stavhopparen Armand Duplantis som tilldelas utmärkelsen Årets Svensk i Världen 2024 för att genom idrottsliga prestationer i världsklass ha satt sig själva och Sverige på världskartan. Det är första gången två idrottsstjärnor får priset samtidigt. Utmärkelsen delas ut av organisationen Svenskar i Världen.

I närmare 40 år har den ideella organisationen Svenskar i Världen delat ut utmärkelsen Årets Svensk i Världen till svenskar som på ett extraordinärt sätt har utmärkt sig inom sitt verksamhetsområde och därigenom satt både sig själva och Sverige på världskartan.

Armand Duplantis och Sarah Sjöströms har tillhört den absoluta världstoppen inom sina respektive grenar under många år. Deras enastående förmåga att gång på gång överträffa förväntningar och leverera idrottsliga prestationer i världsklass är både djupt imponerande och inspirerande, säger Svenskar i Världens ordförande Louise Svanberg.

Armand Duplantis och Sarah Sjöström kommer att ta emot utmärkelsen i samband med en direktsänd digital prisutdelning senare i höst.

– Att bli utsedd till Årets Svensk i Världen tillsammans med Mondo är verkligen en stor ära. Det är underbart att vi kan representera Sverige och vara förebilder för såväl svenskar i Sverige som svenskar bosatta utomlands, säger Sarah Sjöström. 

Motivering:
Att slå rekord efter rekord i stenhård konkurrens är en bedrift som med all rätt väcker beundran och fascination. Förmågan att kunna ladda om och bara några minuter senare åter prestera på topp är något som årets pristagare har lyckats med vid flera tillfällen. Årets pristagare är inte bara en person, utan två. Gemensamt för de båda är att de var unga när de slog igenom i mästerskapssammanhang. Den ena har sedan genombrottet hoppat högst i världen och den andra har simmat snabbast i världen. Deras förmåga att överträffa omvärldens skyhöga förväntningar och sätta historiska rekord år efter år är inget annat än en enastående bragd.  

Genom idrottsliga meriter i absolut världsklass har pristagarna satt både sig själva och Sverige på världskartan, och en hel nation hyser dessutom hopp om fortsatta fantastiska framgångar i samband med OS i Paris men även framöver. Svenskar i Världen utser Armand Duplantis och Sarah Sjöström till värdiga vinnare av Årets Svensk i Världen 2024.  

Listan över samtliga pristagare finns här Länk till annan webbplats..  

Publicerad: 2024-07-05

Senast uppdaterad: 2024-07-05

Författare: Anna Hammar

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -