Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Emilia Nilsson Garip klar för sitt första olympiska spel

Emilia Nilsson Garip

OS i Paris 2024 har varit det stora målet för Emilia Nilsson Garip. Nu går drömmen i uppfyllelse för den 20-åriga simhopperskan. "Det betyder jättemycket, OS har varit en dröm sedan jag var liten", säger Emilia Nilsson Garip.

Emilia Nilsson Garip fyller 21 år i april, men har redan hunnit med att fylla medaljskåpet till sin fulla bredd.

Redan 2017, då 14 år gammal, tog den talangfulla simhopperskan guld under Svenska Juniormästerskapen. Så sent som sommaren 2023 bärgades ett EM-silver i synkroniserat simhopp. Däremellan har Emilia Nilsson Garip tagit otaliga medaljer i såväl SM som Junior-EM och Junior-VM.

"Mitt tävlingsår 2023 var verkligen kul. Jag hade som mål att bli topp 5 i European Games och att ta mig till final i VM, vilket jag ju lyckades med. Sedan att det blev två individuella medaljer på EG var extra roligt", säger Emilia Nilsson Garip.

"Har varit en dröm sedan jag var liten"

Under resans gång har OS alltid funnits med som det stora målet, och när de olympiska spelen nu avgörs i Paris 2024 kommer Emilia Nilsson Garip finnas med. Det för allra första gången i karriären i OS-sammanhang.

"Det betyder jättemycket att bli uttagen, OS har varit en dröm sedan jag var liten. Jag har alltid haft höga krav på mig själv men jag har däremot aldrig haft för stora förväntningar på mig själv under stora tävlingar. Jag har märkt att det påverkar mig negativt och gör mig nervös istället för att känna mig trygg, så jag kommer inte gå in i OS med för stora förväntningar".

Förhoppningen är trots allt en finalplats, men samtidigt menar Emilia Nilsson Garip att hon inte blir besviken om hon inte når ända fram. Det viktigaste är att prestationen har varit så bra som den bara kunnat bli.

"Jag hoppas ju att jag kan ta mig till final. Men eftersom det är mitt första OS så tror jag faktiskt inte att jag blir besviken om jag bara tar mig till semifinal, så länge jag känner att jag gjort mitt yttersta. Jag minns hur det var under mitt första VM, hur stort och annorlunda det var. Då hade jag satt för höga mål vilket gjorde att nerverna gjorde sig påminda och det blev inte alls som jag ville eller som jag hade tänkt mig. Man lär sig längs vägen hur man fungerar.

Med drygt fyra månader kvar tills dess att OS drar igång kan Emilia Nilsson Garip nu börja förbereda sig för karriärens hittils största ögonblick.

"Jag ser fram emot att få uppleva min dröm och att få vara en del av detta som jag kämpat hårt för att uppnå. Jag känner mig stolt över att få representera Sverige, och det känns extra bra att få dela den här upplevelsen med min tränare Pär".

Stort grattis till uttagningen. Lycka till, Emilia!

Publicerad: 2024-03-14

Senast uppdaterad: 2024-03-18

Författare: Anna Hammar

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -