Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Projekt ökar flexibiliteten för idrotten

Under 2023 deltog nio föreningar i ett projekt där de provade erbjuda ett mer flexibelt deltagande i deras barn- och ungdomsverksamhet. Alla föreningar som deltog fick positiva resultat och samtliga rekommenderar andra föreningar att testa på liknande metoder för att få fler att hitta till, och stanna kvar inom, simidrotten.

Föreningarna valde själva hur de ville utforma sin verksamhet inom projektet och de har tillsammans erbjudit verksamhet inom alla våra simidrotter med allt från siminlärning till träningsgrupper. Föreningarna som deltog hade olika syften och mål för sina projekt, men alla har på något sätt erbjudit fler träningstillfällen att välja mellan för att fler lättare ska kunna utöva simidrott.

Fyra olika anmälningssätt testades av föreningarna. Drop in, föranmälan till varje träning, klippkort samt anmälan till en längre period. I projektet testades också olika betalningsmetoder bland annat betalning för en period eller betalning för varje träningstillfälle. Hälften av föreningarna upplevde att närvaron var relativt jämn över de träningstillfällen som erbjöds, men den andra hälften tyckte att närvaron på träningarna varierade och påverkades av skollov, väder och semestrar.

Alla föreningar som deltog är överens om att flexibilitet och möjligheten till att inte behöva binda upp sig skapar möjligheter
för fler barn och ungdomar att kunna delta i simidrott. De flesta är också överens om att det krävs en del förberedelser av föreningen för att en verksamhet med flexibelt deltagande ska fungera på bästa sätt. Sammanfattningsvis är resultatet av projektet mycket positivt.

Här kan du läsa mer om projektet Pdf, 279.8 kB, öppnas i nytt fönster., få veta vilket anmälningssätt som egentligen fungerade bäst och ta del av föreningarnas tips för en lyckad verksamhet.

 

Publicerad: 2024-01-26

Senast uppdaterad: 2024-05-07

Författare: Johanna Stenberg

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -