Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Simborgarmärke 90år! - 2024 års märke är äntligen här

Nu är 2024 års simborgarmärke här! Här kommer en kort historielektion om simborgarmärket som 2024 fyller 90 år. Det är en lång tradition som spridit sig utanför Sveriges gränser och är minst lika populärt som när det grundades 1934 av dåvarande sportchefen på DN, David Jonason.

Simkunnighet är en färskvara och behöver testas årligen, genom att instifta ett simborgarmärke var förhoppningen att fler skulle testa simkunnigheten och att drunkningsolyckorna skulle minska.

1934 bestämdes det att män skulle simma 200 meter och kvinnor 150 meter samt en åldersgräns på 16år. När man sedan några år senare kom på att det var lika långt för både män och kvinnor att ta sig i land om man ramlat i vattnet så bestämde man sig för att sträckan skulle vara densamma för båda könen. Åldersgränsen sänktes till 14år och sedan 10år. Det tog dock 30år innan åldersgränsen försvann helt. Märket har sedan 1934 i stort haft samma utseende förutom att det är en ny färg varje år. Och med undantag för 2018 då den fick bära pridefärgerna, samt 2024 då den får bära färgerna av en solnedgång.

Första året beställde man till en början 2000 simborgarmärken men hela 19 000 såldes. Nu förtiden är det över 60 000 personer som tar simborgarmärket varje år.

Svensk Simidrotts målsättning är att alla ska lära sig simma så tidigt som möjligt. Att kunna simma i en ung ålder möjliggör en trygg, lustfylld lek och bad i vattnet. Simkunnigheten är en färskvara, så testa gärna din simkunnighet årligen.

Köp simborgarmärket här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2023-12-01

Senast uppdaterad: 2023-12-01

Författare: Ulrica Soderqvist

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -