Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Tre nomineringar till Idrottsgalan

När nomineringarna till Idrottsgalan presenterades under måndagen stod det klart att Svensk Simidrott fick tre nomineringar: Sarah Sjöström nominerades både i kategorin Årets Kvinnliga Idrottare och Årets Prestation. Emilia Nilsson Garip blev nominerad i kategorin Årets Nykomling

Sarah Sjöström hade ännu ett fantastiskt år 2023. Höjdpunkten på hennes imponerande meritlista under året är hennes historiska framgång vid världsmästerskapen i långbanesimning i Fukuoka, där hon både tog hem VM-guld, och satte världsrekord på den snabbast tänkbara distansen, 50 meter frisim. Utöver det vann hon även 50 meter fjärilsim. Detta var hennes femte raka VM-guld i långbana på denna distans, vilket gör henne till en av simningens främsta ikoner. Hennes dominans i denna gren visar hennes exceptionella förmåga att bibehålla högsta nivå på den internationella scenen. En av de mest imponerande aspekterna av Sarah Sjöströms karriär är hennes förmåga att överträffa sig själv när det gäller. Med 21 individuella VM-medaljer i bagaget har hon nu överträffat den legendariska Michael Phelps, som tog 20 sådana medaljer. Hennes framgångar är ett bevis på hennes unika förmåga att hålla sig i världstoppen under en lång tidsperiod. Simningen är en sann global idrott där över 200 länder deltar under ett VM, vilket gör Sarah bedrifter än mer imponerande.Sarahs framgångar har inte bara inspirerat nationen, utan även satt Sverige på kartan i den globala idrottsvärlden.

Att Emilia Nilsson Garip blir nominerad till Årets Nykomling beror på hennes imponerande prestationer vid European Games, som även fungerade som senior-EM i simhopp. Hon erövrade där tre medaljer - två silver och ett brons vilket är hennes första medaljer på internationell seniornivå. Vid Världsmästerskapen i Fukuoka under sommaren visade Emilia också skicklighet genom att placera sig på en åttonde plats. Denna prestation innebar också att Sverige säkrat en värdefull kvotplats till de kommande Olympiska Spelen. Emilia är en lysande stjärna som har snabbt etablerat sig som en av de mest lovande talangerna inom simhopp. Hennes framgångar på internationell nivå, särskilt under sitt första år som senior, är en inspirerande bedrift och visar på hennes osvikliga engagemang och dedikation till sin idrott.

Vi önskar Sarah och Emilia lycka till när priserna ska delas ut på Idrottsgalan som äger rum på Friends Arena. Evenemanget direktsänds i SVT1, SVT Play och Sveriges Radio måndag den 22 januari.

Publicerad: 2023-11-14

Senast uppdaterad: 2024-05-07

Författare: Anna Hammar

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -