Sverige tog ett silver och två brons under nordiska ungdomsmästerskapen i vattenpolo
Litauen blev för tuffa i U17-finalen för Sverige, medan U15-laget inte hade några problem att slå Estland i bronsmatchen. Svenska tjejlaget fick nöja sig med tredjeplatsen i sin turnering men visade att laget har potential.
De var en intensiv polohelg då nordiska ungdomsmästerskapen spelades. Tre åldersgrupper, 15 lag och ca 200 spelare deltog i mästerskapen i vattenpolo som genomfördes i Eriksdalsbadets 50 meters bassäng gångna helgen. De var bästa uppslutningen någonsin då lag från Estland, Lettland, Litauen, Finland, Danmark, Norge deltog vid sidan av arrangörslandet Sverige.
Förutom de vanliga ungdomsåldrarna U15 och U17 genomfördes även en turnering för tjejer. Senast det arrangerades en turnering för tjejer var när Sverige stod som värd 2019, då J20-tjejer deltog som den tredje åldersgruppen.
För att hinna med samtliga 34 matcher började turneringen de två första dagarna med att spelas på två planer på tvären i 50-metersbassängen. Spelplanerna mätte då 22,5x17,5 meter. Efter att nästan hälften av matcherna spelats till fredagskvällen kunde man växla över till att spela på en plan. De innebar U17 framleds spelade på en 30 meter x 20 meters plan medan tjejerna och U15 spelade på 25 meter x 20 meters plan.
I gruppspelet vann svenska U17-laget tre av sina fyra matcher. När laget ställdes mot Litauen i gruppspelet lyckades man hålla jämna steg i halva första perioden, sedan drog litauerna ifrån och svenska laget mäktade inte med att komma i kapp. Det samma gällde i finalen. Sverige reducerade efter att Litauen tog ledningen i matchen, sedan la litauerna i en högre växel och svenska laget kunde inte riktigt svara. Litauen stod som många gånger förr som vinnare av turneringen.
I U15 turneringen delades de sju lagen upp i två grupper. I svenska gruppen deltog förutom Sverige, även Norge, Lettland och Litauen. Sverige besegrade både Norge och Lettland däremot var litauerna även i U15-gruppen övermäktiga. I semifinalen ställdes svenska laget mot Danmark. Laget fick en tung start och låg i slutet av andra perioden under med 6–1. Sedan började man upphämtningen. De räckte dock inte hela vägen utan svenska laget förlorade semifinalen mot danskarna med 11–9, och fick nöja sig med att spela om bronsplatsen mot Estland. I bronsmatchen höll lagen jämna steg i tre perioder. I fjärde perioden koppla svenska laget greppet om matchen och gick ifrån och vann slutligen med 13–6 mot ett slutkört Estland. Precis som i U17-finalen var det Litauen som stod högst på pallen efter att ha slagit Danmark i finalen.
I tjejernas turnering ställdes tre relativt oerfarna lag mot varandra. För att ge länderna chansen att få ihop ett lag tilläts mat fylla på laget med några äldre spelare. De fick till följd att svenska laget var yngsta truppen som delvis fick fajtas mot betydligt äldre spelare i de andra lagen. Svenska tjejerna som innan turneringen endast haft en samling gjorde efter förutsättningarna bra ifrån sig och lyckades vinna debutmatchen mot Norge. I returmötet var det norska tjejerna som vann med uddamålet. Finska laget hade svenska laget lite svårt att mäta sig med. Finländarna var mer samspelta och gjorde det tufft för de svenska tjejerna. Överlag gjorde svenska tjejerna en bra turnering och visade att med lite mer samträning kommer resultaten komma. Tjejernas turnering innehöll inga placeringsmatcher, utan lagen mötte varandra i dubbelmöten. Efter att alla tre lagen mött varandra i dubbelmöten stod så Finland som gruppvinnare, efter att ha vunnit tre av sina fyra matcher.
Vid sidan av laginsatserna belönades även några svenska spelare för sina individuella insatser. Peter Kraguljac, målvakt i svenska U15-laget blev vald till turneringen bästa målvakt. Det samma fick även svenska tjejlagets målvakt, Juno Sjösten.
Efter 34 matcher avklarade kunde de svenska arrangörerna pusta ut efter en väl genomförd turnering. Var turneringen spelas nästa år är ännu ej fastställt utan kommer beslutas under december månad. Enligt gamla turordningen är det Finlands tur att stå som värd. Den kan dock bli så att någon av de nytillkomna länderna, Lettland eller Estland tar på sig arrangörskapet. Svenska trupperna är redo, vart de än må spelas.
Publicerad: 2024-11-28
Senast uppdaterad: 2024-11-29
Författare: Stefan Keisu