Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

U19-landslaget imponerade i Slovenien

Taha Ghorani i aktion mot Schweiz. Foto: Sergej Dmitrovic

Helgens EM-kval för herrarnas U19-landslag räckte inte hela vägen till avancemang. Men efter flera starka prestationer, framför allt mot Georgien och Turkiet, ser det svenska landslaget ut att gå en ljus framtid till mötes. "Detta är en ny början för svensk vattenpolo", säger tränare Nikola Zdravkovic.

Det svenska U19-landslaget för herrar EM-kvalade helgen 14-17 mars i Maribor, Slovenien. Efter en något blek inledning på kvalspelet i förlustmatchen mot hemmanationen Slovenien spelade laget upp sig. I kvalets andra match ställdes man mot Schweiz där man tog en snabb revansch. Efter den första perioden hade blågult ryckt ifrån till en tremålsledning. Man höll sedan ledningen matchen igenom och vann till slut med övertygande 16-11.

Bragdartad seger mot Georgien

Därefter utspelade sig en jämn match när man ställdes mot ett av gruppspelets två förhandstippade topplag, Georgien. Sverige höll jämnt resultat fram tills fjärde perioden då Georgien lyckades ta en tvåmålsledning med 8-10. Svenska laget gav dock aldrig upp och kom igen, och med endast 30 sekunder kvar av matchen tog svenska laget ledningen och vann med uddamålet, 11-10. En seger som i svensk landslagspolo får räknas som en bragd.

"Vi är oerhört stolta"

I fjärde och sista kvalmatchen ställdes man mot förhandstippade topplaget Turkiet, som tidigare vunnit övertygande mot Schweiz, Slovenien och även Georgien. Därmed klev det svenska laget in med förhoppningen att hålla ner förlustsiffrorna. Men efter ytterligare en stark prestation utmanade man det turkiska laget rejält, som fick slita för att till slut vinna med 15-13. Svenska laget var därmed enda laget att ge Turkiet ett tufft motstånd i gruppspelet. Med två segrar och två förluster hamnade svenska laget på samma poäng som både Slovenien och Georgien. Med bäst målskillnad dessa tre lag emellan gick Slovenien vidare tillsammans med Turkiet till EM, som spelas i höst. Trots missat avancemang kan Sverige glädjas åt flera starka insatser, som bådar gott inför framtida utmaningar.

"Vi är oerhört stolta över spelarnas insats. Hade någon sagt till vattenpolo-Sverige att vi inte kvalar på grund av målskillnad så hade få trott på ett så bra resultat. Vi har visat att vi är tillbaka på Europas vattenpolokarta och nu ser vi fram emot långsiktiga mål på landslagsnivån, denna generation kommer åstadkomma mycket de kommande åren. Detta är en ny början för svensk polo", säger tränare Nikola Zdravkovic.

Värt att notera och ta med sig från kvalet är att Landon Åkerström blev bästa svenska målskytt med 15 mål på fyra matcher. Med det hamnade han tvåa i den totala målligan i EM-kvalgruppen i Maribor. Endast Efe Naipoglu från Turkiet gjorde fler mål med sina 18 fullträffar.

Utöver U19-laget hade vi ytterligare svensk representation i EM-kvalspelet då Alexandros Vlastos var på plats i Trebinje, Bosnien och Hercegovina, som domare för den kvalgruppen. Alexandros dömde fyra matcher och gjorde det med bravur.

Laget firar efter segern mot Georgien

Laget firar segern mot Georgien.

U19-landslaget på plats i Maribor

Laget inför matchen mot Georgien. Foto: Sergej Dmitrovic

Alexandros Vlastos dömde EM-kvalgruppen i Trebinje

Alexandros Vlastos tillsammans med sina domarkollegor i Trebinje.

Publicerad: 2024-04-03

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Författare: Anna Hammar