Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Häng med när det svenska U19-landslaget kvalar till EM

Sverige är tillbaka i EM-kvalsammanhang för ungdomslandslag för första gången sedan
2007. I torsdagens premiär räckte man inte riktigt till mot Slovenien, men blågult jagar revansch redan under fredagen. "Vi får ta lärdom av det som inte fungerade och bygga vidare från det", säger tränare Nikola Zdravkovic.

Just nu kvalar det svenska U19-landslaget i hopp om att nå EM-slutspelet i Bulgarien som går av stapeln under 2024. För motståndet står hemmanationen Slovenien, Schweiz, Georgien och Turkiet. Ett tufft motstånd för svensk del.

Premiärmatchen spelades under torsdagen, där värdnationen Slovenien blev aningen för tuffa för Sverige som föll knappt men ändå klart med siffrorna 18-10. Härnäst jagar blågult snabb revansch mot Schweiz, en drabbning som spelas redan under fredagskvällen.

"Tror högt om oss själva"

Sverige har inte varit med i denna typ av sammanhang på tjugo år, men att ge sig utan kamp står definitivt inte på agendan.

"Då vi inte varit ute och spelat på den internationella arenan med ett ungdomslandslag på länge så blir det här starten på något nytt. Vi ställs mot fyra etablerade landslag så det är definitivt ingen lätt match att ta sig vidare från den här kvalomgången. Vi kommer dock göra allt som står i vår makt för att prestera så bra spel vi bara kan. Sen får vi se hur långt det räcker", säger tränaren Vicente Tirado som delar på tränaruppdraget tillsammans med Nikola Zdravkovic.

Trots den inledande förlusten mot Slovenien har det svenska laget inte gett upp.

"Man hade kunnat önska sig en bättre start på turneringen än vi fick men det är bara att ta nya tag. Efter att ha sett övriga lag i gruppen spela är det bara att notera att vi inte kommer få något gratis, de gäller att ge sig 100% in i varje situation för att åstadkomma något. Det mind setet behöver vi inpränta i laget. Vi får ta lärdom av det som inte fungerade och bygga vidare från det, avslutar Nikola Zdravkovic.

Läs mer om truppen på: https://simidrottslandslagen.se/vattenpolo/u19-landslaget/. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det europeiska simförbundet, European Aquatics, streamar samtliga kvalmatcher på sin YouTube-kanal. Länkarna till Sveriges matcher finns listade nedan:

Fredag, 15 mars, 18:00, vs. Schweiz

https://www.youtube.com/watch?v=JWyWN0DQt_k Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Lördag, 16 mars, 19:00, vs. Georgien

https://www.youtube.com/watch?v=CS4WGcIY12Y Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Söndag, 17 mars, 09:30 vs. Turkiet

https://www.youtube.com/watch?v=oJg0MlpMfME Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Samtliga matchresultat från EM-kvalet för U19 finner ni via länken: https://len.microplustimingservices.com/LenU19WPC2024/index_web.php?cal=1 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

På facebooksidan Swedish Water Polo kan du dessutom läsa lite mer om den svenska truppen.

Publicerad: 2024-04-03

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Författare: Anna Hammar