Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Dags för Mare Nostrum Swim Tour: "Vi är beredda på snabba simningar"

Under morgondagen, den 25 maj, inleds Mare Nostrum Swim Tour i franska Canet. Flera av de svenska stjärnorna finns på plats för att slipa på formen inför sommaren. "Vi är beredda på att det kommer vara väldigt snabba tävlingar och snabba simningar", säger förbundskapten Martina Aronsson.

Mare Nostrum Swim Tour inleds med tävlingar i Canet, Frankrike den 25-26 maj, för att sedan röra sig vidare till Barcelona 29-30 maj och därefter Monaco den 1-2 juni. Under tävlingarna i Canet finns hela 18 svenska simmare på plats.

"Alla tre tävlingar brukar vara riktigt grymma, särskilt med tanke på att det är ett OS-år som det är nu. Alla är nyfikna på vad de kan prestera, så vi är beredda på att det kommer vara tre väldigt snabba tävlingar och snabba simningar. Det brukar det vara, och ytterligare en nivå nu när det är OS i sommar", säger landslagets förbundskapten Martina Aronsson.

18 svenska simmare på plats i Frankrike

Det är en mängd blågula simmare som tagit resan till Frankrike, som är den första anhalten under Mare Nostrum Swim Tour. Något som Martina är förväntansfull över.

"Det ska bli jätteroligt. Det är några från Skåne, några från NEC och några från Västerås. Så det är ett bra gäng. Sedan blir det lite färre i Barcelona nästa vecka, då är det fem stycken".

OS i Paris är i skrivande stund drygt två månader bort, och såklart blir tävlingarna under Mare Nostrum Swim Tour en viktig anhalt på vägen fram till spelen i Juli.

"Det är lite extra. Dels stänger det ju EM-kvalperioden, man kan ju kvala till EM till och med nästa fredag. Sen är det ju såklart OS-året som gör att man vill ha med sig bra tider inför sommaren. Det är ju något vi tror starkt på inom svensk simning, att ha med sig så bra tider in i mästerskapet som möjligt för att simma så snabbt som möjligt.

"Förhoppningsvis får alla med sig något"

Man ändrar inget bara för att det är ett OS-år, utan det handlar snarare om att slipa på rutinerna och dra nytta av att få täta lopp som det nu blir under touren.

"Det är lite 'bussiness as usual', man gör samma saker som man gör vanligtvis under en säsong. Man använder de här internationella tävlingarna för att öva på racerutinerna, och att hålla fast vid dessa. Det kommer en del av simmarna att jobba med i helgen. Det handlar om att hitta sina rutiner och prova i loppet hur man vill ha det och sen att man får en feeback. Vi filmar ju loppen och tittar på upplägget i efterhand. Man slipar lite på detaljerna. På de här 10 dagarna får man ju ganska mycket lopp och det gör ju att man kan utmana sig lite extra, och kan ändra till nästa gång. Förhoppningsvis får alla med sig något härifrån som boostar dem inför sommaren", avslutar Martina Aronsson.