Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Lars Frölander tar plats i International Swimming Hall of Fame

Ett OS-guld, nio VM-guld, tolv EM-guld och världsrekord på 100 meter fjärilsim. Listan kan göras lång när det gäller Lars Frölander och hans framgångar. Nu står det klart att svensken väljs in i International Swimming Hall of Fame. "Det är stort, en av de finaste utmärkelserna man kan få", säger Lars Frölander.

Den första stora framgången som internationell simmare kom 1992 under OS i Barcelona. Då blev det en silvermedalj på 4x200 meter frisim. Resten är, som det så fint heter, historia.

Efter en lång och minst sagt framgångsrik karriär så står det nu klart att Lars Frölander hyllas genom att väljas in i International Swimming Hall of Fame, och därmed blir 49-åringen den tionde svensken i ordningen som tar plats i den exklusiva skaran. Ceremonin kommer att gå av stapeln i höst, närmare bestämt den 5 oktober.

"Det känns väldigt hedrande att få vara med i den fina klubben, det är en av de finaste utmärkelserna man kan få inom simningen. Det är ju ett kvitto på att man har gjort ett avtryck som sticker ut så pass mycket att man blir invald. Det känns jättestort, och jag är väldigt glad och stolt", säger Lars Frölander.

"Fick göra det med mina stora idoler"

På frågan om vad som sticker ut allra mest under karriären finns det som bekant en hel del att välja mellan, men det är framför allt tre ögonblick som Frölander väljer att lyfta fram lite extra.

"Mitt första OS sticker ju ut för mig rent känslomässigt, att man fick komma till ett OS som hade varit ett mål sedan jag var liten och började simma. Sedan att jag fick göra det med mina stora idoler och ta en silvermedalj tillsammans med Anders Holmertz framför allt, det sticker ut väldigt mycket. Såklart så sticker ju mitt första världsrekord ut också, på 100 meter fjärilsim i Aten. Den prestationen fick jag ju till väldigt bra. Sedan måste man ju nämna OS-guldet, det sticker ju ut klart mest. Och även VM 2001 som kanske var mitt bästa mästerskap när jag kom hem med tre individuella medaljer från Fukuoka. Det finns lite att välja på", avslutar Lars Frölander.

Vi säger stort grattis till Lars Frölander som den 5 oktober 2024 alltså kommer att ta plats i International Swimming Hall of Fame!

Publicerad: 2024-04-03

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Författare: Anna Hammar