Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Fyra nya nomineringar till OS i Paris

Sveriges Olympiska Kommitté har idag gjort ytterligare fyra nomineringar inför sommarens OS i Paris. Det är lagen på 4x100 medley mixed och 4x100 frisim herrar som tagits ut. Utöver det så har Victor Johansson tagits ut på 400,800 och 1500 frisim och Björn Seeliger på 50 frisim.

Vi fick tag på Victor Johansson som för tillfället befinner sig på träningsläger i Finland för en intervju.

2024 har börjat strålande för Victor Johansson. I februari månad blev det nytt svenskt rekord på 400 meter frisim när han raderade ut Anders Holmertz tidigare rekord från 1992, det äldsta rekordet som fanns att slå. Därefter följde 25-åringen från Nässjö upp med att slå rekordet på nytt i finalerna, och rekordsimningen räckte till en sjätte plats.

Det blev även ett rekord på 800 meter frisim, och således är det en till synes formtoppad Victor Johansson som nu riktar blicken mot de olympiska spelen i Paris i sommar där han kommer tävla i frisim på distanserna 400 meter, 800 meter samt 1500 meter.

"Att jag skulle slå tre rekord i Doha var ingenting som jag förväntade mig, men jag hade ju en känsla att jag var i bra form. Vi satte upp ett mål på förhand att jag skulle simma final i alla tre distanser, dit nådde jag inte riktigt men med facit i hand blev ju VM fantastiskt ändå. Det känns som att det har släppt lite nu, och det är stort att jag får vara med och tampas med de absolut bästa simmarna i världen", säger Victor Johansson.

"En stor ära att få representera Sverige"

Trots de högklassiga prestationerna vill Victor Johansson inte sätta ribban alltför högt inför sommaren, och han är tydlig med att det framför allt handlar om att komma väl förberedd när det handlar om något så stort som ett olympiskt spel.

"Jag ser fram emot att gå in i ett mästerskap där jag förberett mig på bästa sätt, och har gjort allt jag kunnat inför för att det ska vara så optimala förutsättningar som möjligt. Det ska bli jättekul att få vara med och vara en del av de bästa atleterna i Sverige, det är väldigt häftigt. Det kommer bli en stor ära att få representera Sverige i ett OS. Jag hoppas att det blir en stor folkfest där världen nästan stannar, så som man vet att det kan vara".

Victor Johansson trycker även lite extra på att det är viktigt att behålla lugnet, fokuset och kylan.

"Jag tror inte man ska kliva in i ett OS med för höga förväntningar, att man ska ta medalj eller simma final och så vidare. Det är bättre att gå in mot ett OS och försöka göra de bästa loppen eller prestationerna som man någonsin har gjort. För är det någonting man vet är det att det kan gå hur som helst på ett OS. Det är en annan typ av nervositet, man börjar övertänka och göra saker som man inte gör vanligtvis. Det är lätt att tappa fokus. Mitt mål är att gå in och försöka vara lite ”kylig”. Vad som helst kan hända, även fast min känsla såklart är bra nu när det har gått så bra för mig".

Stort grattis till samtliga uttagningar!

Taggar:

Publicerad: 2024-04-03

Senast uppdaterad: 2024-04-12

Författare: Anna Hammar