Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Glen Christiansen väljs in i International Masters Swimming Hall of Fame

Med 24 världsrekord och totalt 26 medaljer inom Masters-simningen är det inte mer än rätt att Glen Christiansen nu väljs in i International Masters Swimming Hall of Fame. Han gör det dessutom som den förste svenske simmaren. "Jag blev chockad och förvånad. Det är mycket känslor inom mig", säger Glen Christiansen.

Glen Christiansen har under många år gjort stor succé inom Masters-simningen. Mellan åren 1986-2014 deltog svensken i åtta mästerskap, där det blev sammanlagt 24 världsrekord och 26 medaljer.

Efter de enorma framgångarna står det nu klart att Glen Christiansen, som förste svensk, väljs in i International Masters Swimming Hall of Fame. Ceremonin kommer att äga rum den 5 oktober i Florida, USA.

"Jag blev chockad, förvånad. Jag trodde inte på det först. Jag ringde min son och berättade, då började jag gråta. Det är väldigt mycket känslor inom mig. Jag har varit med länge och fått uppleva mycket, både som simmare och tränare. Men det här slår ju allting annat, så är det", säger Glen Christiansen.

"Simningen är mitt livsverk"

Att bli invald i International Masters Swimming Hall of Fame var ingenting som Glen Christiansen ens vågade drömma om när han började med simningen. Eller med sitt livsverk, som han beskriver det.

"Det är ju en bekräftelse, simningen är ju mitt livsverk. Jag har jobbat med simning och simmat själv under så många år, och jag kunde aldrig tro att det skulle landa i en sådan här sak. Enkelt beskrivet så är det ett kvitto på att jag gjort någonting bra utav det. Sedan kanske mina insatser som tränare slår ännu högre på ett sätt, att man har fått bidra till utvecklingen inom Masters. Det går ju tillbaka till när Masters inte var särskilt stort eller utbrett".

Det finns, minst sagt, en del karriärsmässiga höjdpunkter att välja mellan. Men det är ändå en specifik sak som sticker ut lite extra för Glen Christiansen.

"Det är det första VM-guldet inom Masters. Först slutade jag simma när jag var 25 år, på den tiden var man gammal i den åldern. Jag var äldst i landslaget och äldst i klubben. Men jag hade simmat en av de snabbaste tiderna i världen på 100 meter bröstsim det året. Samtidigt var jag mest tränare då, men kände att jag ville börja simma på riktigt igen. Så när jag var 29 år var jag med i Masters-SM, och fick reda på att det skulle vara ett VM i Tokyo. Det lät häftigt, så jag åkte dit och vann på 200, 100 och 50 meter bröstsim och slog världsrekord på 200 meter i första loppet. Det var fantastiskt".

Hyllningen till Masters

Planen framåt är ännu lite oklar, men det är inte uteslutet att det blir topptävlingar redan i sommar för Glen Christiansen.

"Det är lite svårt att hitta en tävling som passar mitt eget schema. Men i sommar blir det kanske EM som går i Belgrad, om det funkar. Det vore kul eftersom det var där som det första "vanliga" världsmästerskapet gick 1973. Då var inte jag med, men mina klubbkamrater var med. Så det hade varit kul att sluta cirkeln på något vis. Belgrad är en historisk ort".

Masters-simningen är viktig på många sätt, och Glen Christiansen är inte sen med att hylla den samma.

"Det finns sådan respekt och acceptans för alla som är med, det är det fina med Masters. Det förlänger simkarriären, samtidigt som många också får chansen att hitta tillbaka till simingen. Dels för det fysiska måendet, men också för den sociala biten. Det är väldigt viktigt", avslutar Glen Christiansen.

Publicerad: 2024-04-03

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Författare: Anna Hammar