Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Hon är klar för att kommentera konstsim under OS: "Otroligt ärofyllt"

Parmida Hamdollazadehkive får chansen att kommentera konstsim under OS när spelen drar igång i Paris i sommar, och hon ser mycket fram emot uppgiften som väntar. "Det känns otroligt ärofyllt", säger hon.

När de olympiska spelen startar den 26 juli i sommar är det 40 år sedan som konstsim blev en olympisk gren, när det letade sig in på agendan under OS i Los Angeles 1984.

25-åriga Parmida Hamdollazadehkive firar 40-årsjubileumet med att kommentera konstsimmet under OS, ett uppdrag som hon beskriver som ärofyllt.

"Det kommer bli så sjukt spännande. Det känns otroligt ärofyllt, och jag är så glad och tacksam att Discovery (som är sändande bolag av de olympiska spelen) vill lägga den satsningen så att vi sätter en ny standard med svensk kommentering på samtliga mästerskap i konstsim. Det känns superstort. Det är ju självklart att svensk kommentering kommer att locka en ny svensk publik att ta del av konstsim på OS", säger Parmida Hamdollazadehkive.

Det går inte att säga annat än att hon är väl bevandrad inom konstsimmet. Parmida Hamdollazadehkive har tidigare ägnat sig åt konstsim på elitnivå, tagit medaljer på såväl nationell som internationell nivå. Hon har även producerat film på temat konstsim.

"Kommer bara att vara mig själv"

Att kommentera ett OS innebär av naturliga skäl en hel del förberedelser, och det Parmida Hamdollazadehkive strävar efter allra mest är en avslappnad stämningen mellan henne själv och tittarna.

"Det kommer nog ganska naturligt för mig att hålla koll på konstsimsvärlden och göra min research för att jag är så nyfiken på allt, trots att jag slutade med konstsimmet för cirka 6 år sedan. Jag fortsätter definitivt få fatt i vissa detaljer i den nya handboken så att man kan göra referenser dit. Annars gör jag nog inte så mycket mer än att researcha. När jag väl sitter i båset vill jag ha en avslappnad stämning mellan mig och tittarna, så jag kommer egentligen bara vara mig själv och låta det visas genom TV-skärmen.

Hon avslutar:

"Som tidigare nämnt så vill jag locka en ny publik, en publik som aldrig hört talas om konstsim tidigare. För den publiken kommer jag hålla kommenteringen väldigt tillgänglig där jag presenterar sporten från grunden, presenterar rolig och viktig fakta kring konstsim. När simmarna väl utför sina program kan jag gå mer på det tekniska. Samtidigt, om jag blir alldeles för teknisk kommer jag nog skrämma de nya, och det vill jag ju inte".

Foto: Sylwia Dziobon

Publicerad: 2024-05-16

Senast uppdaterad: 2024-05-16

Författare: Gustav Calderon