Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Duon Freund och Martinez gör succé på VM i konstsim!

Förutom att slå personbästa i alla fyra grenar de ställer upp i kvalificerar sig Sverige till två VM-finaler och deltar dessutom på mästerskapet med en manlig konstsimmare för första gången!

VM arrangerades i Doha, Qatar, 2–18 februari 2024 (konstsim 2-10 februari) och på plats fanns svenska konstsimstruppen Sandra Freund - 20 år, David Martinez - 16 år, tränare Anna Nosova och lagledare Annika Freund.

Efter tre träningsdagar i Doha startade VM med tekniskt solo för damer (Sandra) och herrar (David) på dag 1. Sandra slutade på en 17:e plats och David tog sig vidare till final där han på dag 4 tävlade sin första individuella VM-final och blev topp 10! Dag 2 tävlade duon i mixat tekniskt par och kvalificerade sig till ännu en final. På morgonen dag 3 var det dags för fritt solo (damer) där Sandra slutade på en 17:e plats. Senare samma dag tävlade duon sin första VM-final i mixat tekniskt par där de klättrade en placering från försöken och slutade på en 7:e plats!

VM truppen kommenterar mästerskapet:
- Det var häftigt att se så många topplag samlade på samma ställe, säger David Martinez
- Det var ett otroligt bra VM. Personbästa i alla grenar vi ställde upp i, historiska resultat och ännu mer motivation att fortsätta jaga bättre resultat framåt!, säger Sandra Freund
- Bra erfarenhet för simmarna och för Sverige. Simmarna fick bra resultat och belöning för alla timmar de har lagt ner på att träna, säger tränaren Anna Nosova

Värt att notera att Sverige under 70-talet deltog på VM-direktfinaler i både par och lag men har sedan dess inte funnits representerade i finalerna. Detta VM markerar därför första gången Sverige kvalificerar sig till en VM-final ifrån försöken och första gången på cirka 50 år som Sverige står som finalister på ett världsmästerskap.

Vi ser fram emot att fortsätta följa duons framtida konstsimsresa och gratulerar den svenska truppen för de internationella framgångarna på VM 2024 i Doha!

Publicerad: 2024-02-12

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Författare: Sandra Allerrud