Gå till innehåll
Tävling Svensk Simidrott

Det här hände på JEM

JEM i konstsim arrangerades i Funchal, Portugal, 2-6 augusti 2023. Nedan finns en sammanfattning från mästerskapet.

Den svenska JEM truppen bestod av Alisa Galkina, Brianna Vergara, Danai Syriopoulou, David Martinez, Felicia Sörman, Filippa Speychal, Pelagia Widstrand och Thea-Noelle Wiktorsson samt tränare Daniella Röhss och Anna högdal samt lagledare/tränare Sandra Allerrud och domare Christer Sjöqvist.

Sverige ställde upp i Fritt Lag, Fritt och Tekniskt Par, Tekniskt Mixed Par, Fritt och Tekniskt Female Solo och Fritt Male Solo.

Fritt Lag: Laget placerade sig på en 11:e plats (11 tävlanden) med totalpoängen 153.4167 (försök: 135.9188 och kvalade på en 10:e plats). Programmet genomfördes utan basemarks (BM) i både försök och final med bra utförande och synk. För att klättra på resultatlistan hade laget behövt ha en högre deklarerad svårighet/difficulty (DD) som de behövt klara av att utföra. Tränare och aktiva är nöjda över lagets insats och prestation, speciellt med tanke på att laget mellan försök och final höjde svårigheten med ca 3 och ökade totalpoängen med 18 efter försöken jämfört med finalen!

Fritt Par: Danai och Filippa från Örebro Simallians placerade sig på en 13:e plats (17 tävlanden) med totalpoängen 120.1250 - 3 poäng ifrån en final. Paret fick två BM men genomförde en stark simning som gav de en placering Sverige aldrig tidigare haft på JEM i kategorin och en högre placering än vad de fick vid 2022 års JEM.

Tekniskt Par: Alisa och Thea-Noelle från Järfälla Simsällskap placerade sig på en 12:e plats (16 tävlanden) med totalpoängen 151.0717. Som yngsta par på JEM genomförde de en bra simning utan BM och lyckades placera sig även med sin unga ålder och många år kvar i juniorkategorin.

Tekniskt Mixed Par: Brianna och David från SK Neptun placerade sig på en 5:e plats (6 tävlanden) med totalpoängen 151.3533. De genomförde bra tekniska element men fick tyvärr BM i sina två fria hybrider vilket drog ned poängen något. Genom tävlandet på JEM är Brianna och David nu det första paret att delta i Tekniskt Mixed Par någonsin på ett internationellt mästerskap.

Fritt Solo: Danai från Örebro Simallians placerade sig på en 12:e plats (18 tävlanden) med totalpoängen 121.4458 (försök: 136.4125). Efter en bra prestation i försöken med enbart en BM i en fri hybrid kvalade hon till final som nr 11. I finalen fick hon tyvärr BM på tre fria hybrider som gav en lägre totalpoäng än i försöken. Att kvala till final och placera sig topp 12 i Europa är dock en stor bedrift för Sverige och en placering som inte uppnåtts sedan JEM 2011.

Tekniskt Solo: Brianna från SK Neptun placerade sig på en 17:e plats (18 tävlanden) med totalpoängen 164.5000. För att klättra på resultatlistan hade solot behövt ha en högre DD för att konkurrera med övriga solon. Oavsett placering genomförde Brianna en stark simning helt utan BM.

Fritt Male Solo: David från SK Neptun placerade sig på en 6:e plats (6 tävlanden) med totalpoängen 104.4208. För att klättra på resultatlistan hade solot behövt ha en högre DD för att konkurrera med övriga solon, men David gör en mycket bra insats som allra första manliga tävlanden från Sverige i kategorin.

Publicerad: 2023-08-09

Senast uppdaterad: 2024-04-15

Författare: Sandra Allerrud