Gå till innehåll
Distrikt Västsvenska

VSSFs första UDM 13-14 år

UDM i Halmstad

Västsvenskas första UDM har nu gått av stapeln. Ett nytt koncept som initierades av SK Laxen med Lejla Ladjarevic i spetsen. Vi har fått oss en liten intervju med Lejla för att höra om hennes tankar både innan, under och efter tävlingen.

*Berätta lite om hur och varför du och dina kollegor kom på idén med UDM?
-Idéen kom upp när jag insåg att mina äldsta simmare i Simiaden inte fick någon måltävling på våren när de blev för gamla för Vårsimiaden. Glappet mellan Vårsimiaden och SommarSumSim är väldigt stort för många simmare som är i åldrarna 13-14år, vilket gör att de tappar hela grejen med att träna inför en måltävling och att tävla på en större tävling. Genom UDM får de en avslutningstävling på våren, känna på hur det är att simma ett mästerskap. Det ser jag som bra träning inför kommande mästerskap som är ännu större och det största plusset av de alla är att alla 13-14åringar som vill fick vara med.

*Och detta är anledningen till att tävlingen riktar sig just till 13-14 åringar?
-Ja, just denna gången handlade väl mest om att vi insåg att det var många som inte kvalade till Sum Sim direkt efter att de avslutat sitt sista Vårsimiaden. Sista åldern på Vårsimiaden är 12år , medan yngsta åldersklassen på sumsim är 13-14år och där är det oftast är flest 14åringar som kvalar.

*Hur har ni tänkt med grenordning, heatbegränsning och när i tid tävlingen ska ligga?
-Vi ville ha färre grenar och som är mer riktade mot Sum Sim. Alla simmare fick simma max 4 grenar var. Vi valde att inte ha några heatbegränsningar så att alla fick vara med. Blir vi fler i framtiden får tävlingen kanske arrangeras på 2 platser parallellt.

*Berätta lite om tävlingen, hur det gick och vad det var som gjorde den till det där lilla extra för simmarna?
-Det blev en tävling ungefär som Simiaden , fast med en liten mästerskapstoach i form av finalheat och inmarsch till finalheaten och alla lagkapper. Vi hade callroom som var i form av 8 stolar, så det var bara ett heat i taget på plats där. Jag hade själv hand om den stationen och upplevde att simmarna fick landa lite innan sitt lopp och vara lite mer i sin egna bubbla innan de skulle tävla. Vanligtvis brukar det vara 2-3 heat i callroom innan.

*Blev det som du och ni hade tänkt er?
-Det blev mycket bättre än vad jag hade tänkt ! Inte så stressig tävling då vi hade få grenar och sedan tycker jag vi lyckades dela upp den lilla platsen vi hade att jobba på väldigt bra. Alla deltagare verkade nöjda!

*Har ni fått idéer på hur distriktet ska utveckla tävlingen ännu mer?
-Inte kommit så långt i utvärderingen än. Men utveckla kan man alltid göra!

*Har du några andra spännande idéer som du tycker att din förening, distriktet eller Svensk Simidrott ska genomföra?
-Jag har alltid massa idéer , men just nu ligger största fokus på att arrangera ett bra Sum-Sim i sommar! Vidare är det Simiadenålder och att utbilda fler unga ledare det jag vill utveckla och jobba med mest framöver!

Tack för pratstunden Lejla och tack till SK Laxen för en fint arrangerad tävling. Vilken tur att distriktet har eldsjälar ute i föreningarna som på olika sätt driver våra verksamheter att bli ännu bättre!

Publicerad: 2023-05-31

Senast uppdaterad: 2023-05-31

Författare: Marina Brohammer

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -