Gå till innehåll
Svensk Simidrott

Krav på registerutdrag

utdragen arkivlåda med mappar

Enligt lag har en förening rätt att begära att den som ska arbeta med eller på annat sätt ha kontinuerlig och nära kontakt med barn ska uppvisa ett begränsat registerutdrag från Polisen.

I registerutdraget går det att se om personen är dömd för något av våra allra grövsta brott: mord, dråp, grov misshandel, människorov, samtliga sexualbrott, barnpornografibrott eller grovt rån. Mer om registerutdraget finns att läsa i materialet “Skapa trygga idrottsmiljöer”.

Från och med den 1 januari 2020 ska alla föreningar inom RF begära begränsat registerutdrag av samtliga inom föreningen som har direkt och regelbunden kontakt med barn. Registerutdrag ska alltid uppvisas vid nytillsättningar.

Föreningen är ansvarig för att kontrollen genomförs. Det är däremot den enskilde ledaren som begär utdrag från Polisen och uppvisar det för sin förening. Föreningen ska kontrollera utdraget och dokumentera att kontrollen har genomförts. Inga utdrag ska arkiveras av föreningen. Att begära in utdragen är en del av ett förebyggande arbete och något som bör gälla lika för alla, oavsett hur länge en person verkat i en förening eller hur väl man känner varandra.

Om du behöver mer information, gå till sidan med frågor och svar om registerutdrag. (länk rf)

Ansök om registerutdrag på Polisens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Här finns lathund för idrottsföreningar (IF) om hantering av registerutdrag Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: 2022-08-08

Senast uppdaterad: 2022-11-15

- Pahlén -

- Malmsten -

- Arena -